Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Поступімося простором

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

У СЕЛІ Замостя Вижницького району єгер Берегометського лісомисливського господарства Дмитро Маглія разом із дружиною Марією вирощували у вольєрах 80 фазанів, а потім випустили їх. У дикій природі птахи добре прижилися і вивели пташенят.

Від літа обживають природне середовище фазани і в бучинах над Дністром — для відновлення їх популяції ДП «Хотинський лісгосп» придбало півсотні пернатих. Полювання на них заборонене, допоки їх чисельність не збільшиться у рази. До речі, гарний приклад подали мисливці Сторожинецького УТМР — у лісі біля села Костинці випустили на волю спеціально закуплених 200 молодих фазанів. Раніше, кажуть, вони там водилися, та перевелися.

На жаль, є види птахів, примножити популяцію яких у такий спосіб не вдасться. Окремі з них, стверджують орнітологи, почали зникати з другої половини минулого століття, коли розпочалось будівництво Дністровської ГАЕС, — разом із населеними пунктами були затоплені й місця їхнього постійного перебування. Наприклад, скелястий дрізд (у народі — кам’яний дрізд), який гніздувався на берегах Дністра, на Буковині взагалі не показувався від початку 1990-х років.

Рідкісним гостем у краї став орлан-білохвіст, але дослідники мають надію, що повернеться і звикне до нових умов. Тим паче, що клімат став м’якшим. А от руді шуліки, які не так давно селилися у Садгірському лісі поблизу Чернівців, таки зникли.

Місцеві орнітологи тривожаться, щоб така ж доля не спіткала й сиворакшу — птах перелітний, чи повернеться знову з вирію? І тетеруків майже не видно, хіба що можна зустріти їх на гірських полонинах.

Помітне зменшення кількості пернатих орнітологи пов’язують із тим, що у їхній простір усе більше втручаються люди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Несвяткові свята
Читати
Таки торгуватимемо
Читати
План перевиконали, а грошей нема?
Читати
Нема контролю — роблять, що хочуть
Читати
«Пакунок малюка» повертається
Читати
Вербують по всьому світу
Читати
Носіть маску правильно
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове