Архів
П’ятниця,
27 листопада 2020 року

№ 91 (19839)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Духовний простір

У Кринки, до Остапа Вишні

НА ХЕРСОНЩИНІ відновили садибу-музей Остапа Вишні. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Будівля музею в селі Кринки майже 10 років була аварійна. Експонати роздали в інші музеї, а частину розібрали на зберігання по домівках місцеві жителі.

Будинок у народному стилі під солом’яною стріхою відкрили урочисто. Місцеві жителі повертають експонати в музей.

Цьогоріч знайшовся меценат, який відновив музей Остапа Вишні. Тепер він сподівається, що в музей приїжджатимуть туристи, а люди читатимуть твори Остапа Вишні.

Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко, 1889—1956) — український письменник, гуморист і сатирик. Начальник медико-санітарного управління Міністерства залізниць УНР. В’язень сталінських таборів (1933—1943).

Це вам не «мильна опера»!

ФІЛЬМ Дарії Онищенко «Забуті» тепер можна подивитись онлайн. Драму про російсько-українську війну, відзначену на Варшавському кінофестивалі, виклали на сервісі інтернет-телебачення Sweet.TV.

Автори картини вирішили не відкладати прем’єру і випустили фільм у прокат у вересні, під час пандемії. Через що аж ніяк не всі охочі змогли піти до кінотеатру та подивитись фільм. Тепер це можна надолужити.

«Забуті» — історія кохання тих, хто не забув, ким є насправді, і про кого не маємо права забувати ми у той час, коли війна нищить усе навколо. У центрі сюжету — молода жінка Ніна, колись вчителька української мови. Вона залишилась у Луганську без роботи, адже тепер її фах не потрібен. Одного дня вона знайомиться з Андрієм, юнаком, який вивісив у Луганську український прапор.

Вишиті шедеври Вероніки Романькової

У КРАМАТОРСЬКУ майстриня Вероніка Романькова виготовляє унікальні іменні вишиванки. Під час створення національного одягу вона закодовує імена власників кожного виробу.

Місяць, число, літера — усе має свій візерунок, який майстриня зашифровує у вишивку. Тоді вишиванка розповідає історію людини або ж навіть роду, наче книга, повідомляє 24 канал.

Мрія, яку Вероніка вже потроху втілює, — це робота з домотканим полотном. Вона шукає конопляну тканину, яка припадає пилом на горищах в українців, і з неї створює сучасні сорочки, жакети, сукні. Відновлює майстриня і старі візерунки. До Дня Незалежності відтворила 100-річну вишиванку, яку привезла жінка із Запоріжжя.

Про краматорські сорочки знають навіть за кордоном. Вероніка Романькова створила подарунок для посла Японії в Україні Шігекі Сумі. Донецькі терикони майст­риня вдало поєднала з символом Японії — горою Фудзіяма.

Архітектура стає зрозумілішою

В УКРАЇНІ запрацював сайт «Енциклопедія архітектури України», повідомляє ZAXID.NET. Це мультимедійний онлайн-проєкт, який у фестивальному форматі розкриває панораму архітектури України, в сучасній і популярній формі аналізує й демонструє різними медіаінструментами, як суспільство формує архітектуру і як архітектура формує суспільство. Куратори проєкту та його запрошені учасники у своїх відеороботах, фото, перформансах і колажах прагнуть проаналізувати насамперед роль архітектури в сучасному світі, процеси та часові зміни архітектури України.

Спочатку куратори поставили запитання: що є архітектурою України, які стосунки людей з архітектурою і чому вона саме така, як є? Категорії «влада», «релігія», «мова», «праця» або «ресурс», зведені разом, дадуть змогу отримати цілісну картину української архітектури та історії. Всі обрані категорії супроводжуються документальними відео- або фото­проєктами, текстами, архівними матеріалами тощо.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Ми маємо будувати нову державу, боротися за український гуманітарний простір, підтримувати національний культурний продукт. Держава нарешті має відчувати соціальну відповідальність і зважати на духовні потреби людей. Усвідомити, що тільки справжня культура виховує громадян. А «інфекційна» попса і кримінальний шансон — інкубатор для тітушок.

український музикант, вокаліст, композитор.

Олег СКРИПКА,

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове