П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47286

  • Служба 101

Згубна легковажність

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Страшна трагедія сталася днями у селі Бикове Криничанського району на Дніпропетровщині. У вогні загинуло відразу троє діточок, одне одного менше: однолітнє хлопченя, його 5-річний братик, а також їхня трирічна сестричка.

БАТЬКО того злощасного дня перебував на роботі, а мати «на п’ять хвилин» побігла до крамниці, залишивши дітей без нагляду. Що над її хатою піднявся дим, першими помітили сусіди. Але не відразу — вулиця, на якій жили потерпілі, малолюдна, якщо не зовсім спорожніла. Тож поки до цього кутка села добігли люди, будинок уже був охоплений полум’ям. Ніхто не ризикнув у нього кинутися, щоб перевірити, чи є там хтось із мешканців…

Пожежникам, аби промчати «аж» 15 кілометрів, знадобилося 20 хвилин. Вони виправдовуються: мовляв, хіба не відомо, які у нас дороги? Ніби й зрозуміла реальність, але за цих обставин вона особливо боляче сприймається.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2-ю ст. 270-ї КК — порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Заперечень нема і бути не може — такий факт мав місце. Як, до речі, і батьківсько-материнська недбалість залишати малолітніх самих у будинку.

На жаль, опалювальний сезон лише розпочавсь, а на Дніпропетровщині за останній ще не повний місяць уже сталося майже 600 так званих побутових пожеж. По селах, селищах та у невеликих містечках займалися приватні житлові помешкання. Практично третина з цих будинків перетворилася на попелища, які відбудові не підлягають. І саме тоді, коли вдарив мороз. Решту разом з домашнім скарбом вогонь знищив частково. Але найтрагічніше те, що полум’я забрало в регіоні вже 21 життя. Дякувати Богу, 25 людей, включаючи сімох дітей, вдалося врятувати.

Пожежники наголошують, що основна причина загорянь — необережне поводження з електрообігрівачами, часто-густо саморобними, та пічним опаленням. Пропорційно зростанню цін на блакитне паливо збільшується кількість домоволодінь, у яких повертаються до обігріву дровами і вугіллям. А чистити груби і димоходи від сажі не всі вважають за потрібне. Почастішали і випадки, коли підводить застаріла електропроводка, що елементарно не витримує все більше навантаження. Рятувальники служб надзвичайних ситуацій наполегливо закликають не залишати без нагляду увімкнені електричні та газові опалювальні прилади, також не використовувати їх для сушіння взуття і одягу. Поруч малих дітей постійно мають бути дорослі! Надмірна безтурботність загрожує великою небезпекою, заявляють служби протипожежної охорони, оскільки «такого спалаху загорянь в області давно не спостерігалося». Тож будьте пильними і обережними.