П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47276

  • Хороша новина

Поліцейський для громади

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Як відомо, злодії восени нахабніють: шастають по дворах, льохах і коморах селян, адже люди запаслися на зиму продукцією з городів, законсервували у банках свіжину та м’ясо птиці. Спритники вистежують, де можна поживитися, й крадуть усе, що лежить добре і погано. Особливо непереливки самотнім та стареньким, яких нікому оборонити.

І ОСЬ добра вість: цими днями на території Долинської, Біленьківської і Широківської ОТГ Запорізького району почали працювати поліцейські офіцери громад. У такий спосіб до людей рушив проєкт, на який тут чекали дуже довго.

Відкривали нові офіси, зустрічали і знайомили молодих офіцерів з умовами роботи правоохоронців у Біленьківській громаді — заступник голови з гуманітарних питань Марина Нотанова, у Долинській та Широківській — голови Богдан Федчук та Денис Коротенко.

Нині поліцейські заступили на службу. Згодом до них приєднається і офіцер новоствореної Кушугумської громади. Долинську ОТГ вже охороняють молодший лейтенант Владислав Зайцев та старший лейтенант Богдана Калашнік, Біленьківську — старші лейтенанти Євген Вязанок і Сергій Артемов, Широківську — старші лейтенанти Єгор Малієнко, Євген Захарченко та Тетяна Груша.

— Я служу в Національній поліції п’ять років, — повідала Тетяна. — Вирішила пройти відбір та навчитися на поліцейського офіцера громади. Через епідемію коронавірусу процес підготовки дещо затягнувсь і тривав чотири місяці, частина його відбувалася в дистанційному форматі. Особлива увага приділялася аварійному водінню транспорту, наданню домедичної допомоги. Готували нас висококваліфіковані інструктори і тактики на базі американсько-канадської асоціації. Ми запозичували найкращий зарубіжний досвід, тепер будемо впроваджувати його у практику, нам це цікаво.

Офіцери готові максимально оперативно реагувати на злочини і берегти спокій людей. Завдання чіткі й зрозумілі — охорона громадського правопорядку, контроль безпеки дорожнього руху, за необхідності — медична допомога тощо. Молодим офіцерам потрібне житло, адже вони переважно мешкають у Запоріжжі, а тепер цілодобово перебуватимуть у громадах. У Біленькому та Долинському про це поклопоталися — поліцейським пропонують квартири буквально за кілька кроків од офісу. В Широківській ОТГ — приміській зоні — місцева влада працює над цим, триває оформлення документації. Незабаром поліцейським урочисто вручать ключі від новеньких службових автівок Renault.

Начальник Запорізького відділка поліції Станіслав Галілеєв уважає, що головною перевагою нового поліцейського устрою в сільській місцевості є швидкість реагування на правопорушення. За селами закріплено здебільшого по двоє-троє правоохоронців, і вони працюватимуть лише на своїх підзвітних територіях. Раніше дільничний був один, траплялося, його могли перекинути на інше «вузьке місце». Керівництво налаштовує молодь на те, що вони мають знати власну територію і її мешканців як п’ять пальців. Важливо також правильно розподілити навантаження на правоохоронців. Їх призначають на територію за спеціальною формулою — один на 7000 населення.

«Селянам потрібен надійний охоронець, — певен заступник начальника ГУНП у Запорізькій області Павло Карабута. — До речі, ми плануємо втілити в життя цей проєкт і в місті, адже часто містяни в очі не бачили своїх дільничних. Це неправильно і потрібно виправляти».