П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47273

  • Про це говорять

Асфальтобетон зі знаком питання

Василь ПІДДУБНЯК.

Як повідомляла наша газета, днями позаштатний радник Офісу президента Ігор Уманський оглушив Банкову — написав заяву на звільнення за власним бажанням! На своїй сторінці у Фейсбуці він обґрунтував свій учинок вельми лаконічно: «Карантин вихідного дня? Ок! Тоді — всі на вихід! І я почну перший…»

НАСТУПНОГО дня на тій же сторінці у «ФБ» Уманський під інтригуючим заголовком «Закатати в асфальт». Обіцяв? Зустрічайте!» помістив вельми розлогий коментар стосовно свого добровільного відходу від порад президентському Офісу. Він вартий того, щоб надрукувати його повністю.

«Нам любые дОроги дорОги», або Скільки українцям коштує Укравтодор. Дехто не хоче помічати, у чому проблема та у чому претензії, — дороги нам точно потрібні, але чи таким коштом?!

2020-й запам’ятається українцям надовго. Не тільки через пандемію та недолугу боротьбу з нею, а й через безпрецедентний рівень зростання корупції та втрату владою адекватного сприйняття реальності. Так зване «Велике будівництво» — яскраве тому підтвердження.

За останні два роки бюджет «на дороги» зріс у 3 рази. Наступного року він перевищуватиме бюджет Міноборони та може зрівнятись із бюджетом на всю медичну систему. Війна та пандемія скінчилися? Навіть на оборону такого карколомного зростання не було з початку бойових дій. Так де «собака порилася», яка мотивація?

Тепер «стежмо за руками»:

1. З початку «Великого будівництва» почались зміни у вимогах до тендерної документації. За дивним «збігом обставин» новим вимогам відповідає лише шість компаній — «улюбленці долі», або «картель», як їх називають колеги.

Вигравати «смачні» тендери можуть лише вони. Але якщо придивитись — ці компанії не завжди будують дороги безпосередньо, а перепродають підряди субпідрядникам із дисконтом 30-40%.

2. Якщо скласти всі тендери цієї «мерзенної шістки» та вирахувати оці «дисконти» — маємо (хтось має!) близько 36 мільярдів грн — саме таку суму отримав додатково Автодор із Ковідного Фонду на «Велике будівництво». Магія цифр, чи не так?

Тобто без цих «пустотливих рученят» можна було б збудувати ту саму протяжність доріг та (увага!) не чіпати «брудними рученятами» Ковідний Фонд, позбавляючи ресурсу хворих людей та хвору економіку. Але є факт — Ковідний Фонд штучно витратили. Кошти зникли. Але десь з’явилися?

3. «Якщо мед, то... звідусіль». Ейфорія почала захоплювати. «Стопи, повороти..» втрачено. Майже кожного місяця Уряд почав шукати, у кого ще можна відібрати та спрямувати на «благу ціль» — «ручки» тремтять від можливостей. То 2 млрд чергових додадуть, то держбанки нахилять видати чергові млрд. «Їх не зупинити» — у жерло апетиту йде все. Знімають із будівництва онкоцентру (!) більше 100 млн — ну, дрібнички для них, але не для онкохворих. Кого турбують онкохворі?!

«Дурнів» не так багато. МВФ вимагає аудит як Ковідного Фонду, так і Укравтодору. Уряду його робити лячно.

Країна наближається до економічного армагеддона. Свідомо?!.»

Поки країна роздумує над Армагеддоном (за Біблією, місцем збору військ перед фінальною війною між злом і добром, або, ширше, апокаліптичним знищенням), народним депутатам від фракції «Слуга народу» розіслали важливий документ. У документі цьому, дуже схожому на так звані темники, що розроблялися політтехнологами сусідньої держави ще на початку 2000-х, задекларовані варіанти відповідей, спрямованих на звинувачення Ігоря Уманського, який написав заяву про відставку (означений циркуляр оприлюднило, наприклад, видання «Бабель», який начебто йому надали джерела у фракції).

«Слугам народу» рекомендовано обвинуватити кандидата економічних наук Ігоря Уманського, ексміністра економіки, у необізнаності, у хибно вказаному бюджеті Укравтодору на 2020 рік, у тому, що фахівець-економіст плутає джерела фінансування цього агентства…

Що ж до тези про так званий дорожній картель, то рекомендується говорити, що її неодноразово спростовували, а всі торги проводяться відкрито. Воднораз теза про 36 млрд гривень, згідно з «темником», є, мовляв, виключно «маніпуляцією» Уманського.

Так чи не так, доживемо — побачимо.

Не знаю, як кому, а мені у цьому зв’язку згадалася «Пісня ображених патріотів» на слова сатирика Яна Таксюра, в якій є і такі слова:

Нехай горять село, врожаї

І вся Вкраїна у росі!

Хай революція триває,

Бо ще накралися не всі.