П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47269

  • У Верховній Раді

Цифрова «боротьба» з вірусом

Марина ТІШКОВА.

Туманного сирого вівторка під стінами ВР було гаряче: на протест вийшли підприємці-«спрощенці». Вони вимагали скасувати карантин вихідного дня та обов’язковість касових апаратів (РРО) для своєї категорії, бо це занадто складно і нерентабельно.

НАГАДАЄМО, раніше фіскалізація стосувалася лише двох категорій «спрощенців»: торгівців технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, та лікарськими засобами й виробами медичного призначення. За законом, ухваленим торік восени, планувалося вже у жовтні запровадити РРО для ФОПів ІІ-ІІІ груп, що займаються «ризиковими» видами діяльності: ресторанний та готельний бізнес, інтернет-торгівля і секонд-хенд, продаж ювелірних та текстильних виробів, автозапчастин, туристичні послуги. А з наступного року касові апарати мали стати обов’язковими для всіх «спрощенців», чиї доходи не перевищують 1 млн грн на рік. Заявлена мета — зробити прозорим ведення бізнесу.

В підсумку депутати провалили відтермінування введення РРО. Обурені мітингарі намагалися прорватися до будівлі парламенту, однак їм завадила поліція. Сталися сутички. Втім, кажуть, пропоноване відтермінування ситуації не залагодило б, плюс воно не стосувалося ризикованих категорій. Чи зможе влада вивести з тіні бізнес, не добивши його при цьому, питання відкрите. До речі, ще одна вимога ФОПів — скасування карантину вихідного дня — теж залишилася не задоволеною.

Натомість у сесійну залу був запрошений Прем’єр Д. Шмигаль, котрий поінформував депутатів про поточний стан боротьби з коронавірусом. Глава уряду пожалівся на висміювання українцями нового карантину: мовляв, не ми це придумали, в Туреччині та Ізраїлі так змогли зменшити захворюваність на 20%. Тож якщо «ланцюг» передавання інфекції вдасться розірвати і вийти на число не більше 12-15 тисяч випадків за день, то повного закриття країни вдасться уникнути. Та все одно «взимку нас чекають складні часи», і тут із Д. Шмигалем не посперечаєшся.

Коли ж мова зайшла про власне медицину, глава уряду не втомлювався хвалитися, виголошуючи добре знайому мантру про феєричне збільшення кількості ліжко-місць (яких нині вже не вистачає), збільшення виробництва кисню (люди, чиї рідні хворіють на COVID-19, розповідають, що їм дають подихати лише 15 хв. на день…), доплати лікарям (котрі хворіють і вмирають, а багато хто звільняється).

Утім, уряд вигадав засіб: подальше «оцифровування» українців, аби автоматично відстежувати хворих, виписувати штрафи за порушення режиму самоізоляції тощо. Перефразовуючи сучасну приказку, хороше керівництво, і методи цікаві…

Як бачимо, тиждень розпочався бурхливо, але так само різко скінчився єдиним вівторковим засіданням через чималу кількість депутатів, хворих на коронавірус. До кінця листопада парламентарі працюватимуть у комітетах.