Вівторок, 10 листопада 2020 року № 86 (19834)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19834/print.php?n=47197

Як уберегтися від «хвороби багатіїв»

Людмила ДОЦЕНКО,невролог.

Діагноз «подагра» визначив Гіппократ у V столітті до н. е. Ця назва відображає суть захворювання (podos — нога + аgrа — захоплення). Під час нападів цієї недуги найчастіше запалюється великий палець ноги, що викликає різкий нестерп­ний біль. Одна втіха —загострення зазвичай тривають не більше одного-трьох днів.

Небезпека для всього організму

В ОСНОВІ подагри — порушення обміну речовин і відкладення в суглобах солей сечової кислоти. Причин цього кілька. Передусім це неправильне харчування. Річ у тому, що так звані пурини (одні з основних джерел утворення сечової кислоти в організмі) містяться переважно в білкових продуктах (наприклад, м’ясі). Прикметно, що за скрутних життєвих обставин, коли харчування в людей стає мізерним, ця хвороба зникає взагалі. Тому подагру ще називають «хворобою багатіїв», на неї страждали (і навіть вмирали!) лише аристократи, монархи.

Порушення сольового обміну загрожує не тільки болючим запаленням суглобів — це тільки верхівка айсберга. Лікарі виявили, що під час нападів подагри в аорті, коронарних судинах, інших органах і тканинах утворюються так звані тофуси — кристалики, ледь видимі під мікроскопом. Це міна сповільненої дії для всього організму. Вони є пусковим механізмом для розвитку атеросклерозу, діабету (причому у формах, що швидко прогресують) та інших хвороб. Крім того, кристали сечової кислоти часто є причиною захворювання інших суглобів: пальців рук, ліктів, колін, хребта тощо.

Тому, якщо напад минув, не треба тішити себе, що все лихе вже позаду, продовжуючи той самий спосіб життя. Це тривожний сигнал для того, аби нормалізувати свій раціон харчування.

Аби біль відступив

ЩОБ полегшити стан, треба насамперед заспокоїти хворий суглоб. Пити побільше води — 6-8 склянок на день, це вимиває сечову кислоту. А також чай із трав, непідсолоджені настої шипшини, брусничний морс.

Зменшить біль пакет із льодом, прикладений до ураженого суглоба не довше ніж на п’ять хвилин (щоб не застудити). Холод діє заспокійливо. Також добре до хворого місця прикладати листя капусти або торбинку з теплою (не гарячою) сіллю.

Ще один спосіб — змащувати запалений суглоб сумішшю, приготованою з 0,5 склянки кислого молока чи кефіру, 100 г розім’ятого житнього хліба, пів чайної ложки соди. Можна прикладати її як компрес.

Захист суглобів

ЯК виявилося, подагра піддається лікуванню, навіть коли вона в задавненій формі. Якщо дотримуватися малопуринової дієти, то поступово тофуси почнуть зникати, напади припиняться. На перших етапах боротьби з хворобою для прискорення результату треба вживати призначені лікарем препарати, які знизять рівень сечової кислоти.

Також необхідно уникати переохолодження. При зниженні температури тіла в кінцівках сечова кислота, що циркулює в організмі у вигляді розчину, починає кристалізуватися.

Великий досвід боротьби з цим захворюванням має народна медицина. Найліпшого ефекту можна домогтися, якщо оздоровлювати організм комплексно: приймати ванни, пити настої цілющих трав, розтиратися ними, робити зарядку — все це разом дає позитивний результат.

Одним із найсильніших засобів є настоянка коріння аконіту. Він допомагає позбутися не тільки подагри, а й ревматизму. 100 г коріння рослини залити 1 л якісної горілки й залишити настоюватися в теплому місці протягом трьох днів. Коли настоянка набуде кольору міцного чаю, вона придатна для розтирання. Слід мати на увазі, що на кожне втирання можна використовувати не більше чайної ложки настоянки.

Від цього засобу кровообіг посилюється настільки, що хворий може відчувати почастішання серцебиття (тому людям із серйозними серцево-судинними захворюваннями обо­в’язково потрібно порадитися з лікарем).

Якщо болять суглоби на обох ногах, то лікувати їх треба почергово: спочатку одну ногу, наступного дня — другу. Настоянку слід втирати насухо, хворе місце потім обов’язково обгорнути байкою, зверху обмотати вовняним шарфом, щоб не допустити припливу холодного повітря.

Цю процедуру найліпше робити на ніч. Уранці пов’язку зняти. Через дві години намочіть ганчірку в холодній воді й, добре відтиснувши, обітріть хворе місце.

Якщо подагра має дуже болісний перебіг, із сильним запаленням суглобів, втирання настоянки робити 4-5 тижнів щодня перед сном.

Можна приготувати й таку суміш: 2 столові ложки подрібненої трави багна змішати з 5 столовими ложками соняшникової олії, настояти 12 годин, закривши кришкою, перецідити й розтирати хворі суглоби.

Ще однією ефективною рослиною для оздоровлення суглобів є вовче тіло болотне. З нього готують такий відвар: столову ложку подрібненої висушеної рослини залити 200 мл окропу, тримати на водяній бані 15 хвилин. Остудити за кімнатної температури, процідити, траву відтиснути. Пити по 50 мл тричі на день за годину до їди. Курс оздоровлення тривалий — 3-6 місяців, зате результати будуть помітні.

Харчуйтеся правильно

ОДНА з найважливіших і обов’язкових умов боротьби з подагрою — вживання 2-3 літрів рідини (чистої води, трав’яних чаїв) на день, щоб виводити сечову кислоту з організму.

Тим, у кого порушено сольовий обмін, потрібно все життя дотримуватися малопуринової дієти. Що ж це за дієта? Перед­усім треба зменшити до 6-8 г (трохи більше 0,5 чайної ложки) на добу споживання солі.

Слід вилучити прянощі (надто гострий перець), м’ясні борщі та супи, бульйони, смажене й копчене м’ясо, субпродукти, сало, смажену рибу, рибну юшку, оселедці, сардини, шпроти, кільку, гриби, бобові, щавель, шпинат, каву, какао, шоколад. Погіршують ситуацію і алкогольні напої, які сповільнюють виведення нирками сечової кислоти. Тому хворим на подагру алкоголь категорично протипоказаний.

В основі раціону людей із порушеннями сольового обміну мають бути молочні продукти, білий і чорний хліб, цукор, мед, овочеві та круп’яні супи, каші, будь-які солодкі фрукти й соки з них, ягоди, лимони. Дуже корисні морква, огірки, кабачки, гарбузи, листя салату.

Перед застосуванням цих рекомендацій не забудьте порадитися з лікарем.