Вівторок, 10 листопада 2020 року № 86 (19834)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19834/print.php?n=47196

Склеєне м’ясо

Олена СИДОРЕНКО,

харчовий технолог.

Не дивуйтеся, таке м’ясо існує. Йдеться про спеціальний клей — трансглютаміназ, із допомогою якого з маленьких обрізків може вийти цілісний стейк будь-якого розміру.

ТАКИЙ клей нерідко додають і в інші продукти: сир, кефір, йогурти. Тим часом доведено, що трансглютаміназ — шкідлива речовина, котра таїть у собі небезпеку харчових отруєнь.

Додавання його посилює харчові алергії, разом із ним ми отримуємо зайву кількість ферменту, що може негативно вплинути на травну систему й кишківник.

Отож перед покупкою уважно вивчайте склад продуктів: українські виробники, які додають клей, зобов’язані вказувати його на упаковці.

У багатьох країнах цей хімікат заборонений. В Європі навіть запровадили спеціальне маркування для позначення продуктів, де його немає.