Склеєне м’ясо Олена СИДОРЕНКО, харчовий технолог. Не дивуйтеся, таке м’ясо існує. Йдеться про спеціальний клей — трансглютаміназ, із допомогою якого з маленьких обрізків може вийти цілісний стейк будь-якого розміру. ТАКИЙ клей нерідко додають і в інші продукти: сир, кефір, йогурти. Тим часом доведено, що трансглютаміназ — шкідлива речовина, котра таїть у собі небезпеку харчових отруєнь. Додавання його посилює харчові алергії, разом із ним ми отримуємо зайву кількість ферменту, що може негативно вплинути на травну систему й кишківник. Отож перед покупкою уважно вивчайте склад продуктів: українські виробники, які додають клей, зобов’язані вказувати його на упаковці. У багатьох країнах цей хімікат заборонений. В Європі навіть запровадили спеціальне маркування для позначення продуктів, де його немає. |