Вівторок, 10 листопада 2020 року № 86 (19834)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19834/print.php?n=47193

Ліки на тарілці

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Щоб не руйнувалася сполучна тканина, зменшилося запалення в суглобах, їх треба зміцнювати зсередини, тобто їсти правильні продукти.

Вода, колаген і кремній

СУГЛОБ складається з меніска, зв’язок, хрящів і синовіальної рідини. Але у ньому немає кровоносних судин.

Як же відбувається живлення суглоба? Шляхом дифузії (проникнення однієї речовини в іншу) вітаміни й мінерали надходять із крові в синовіальну рідину, а з неї — в клітини хряща, які за рахунок гнучкої структури стискуються і розширюються, що дає змогу всмоктувати речовини й вивільнятися від шлаків.

Наскільки цей процес (обмін молекулами) буде сприятливий, багато в чому залежить від фізико-хімічних властивостей синовіальної рідини. Нестача води робить останню густою та в’язкою, а обмінні процеси унеможливлює. Без постійного живлення й виведення продуктів розпаду хрящі гинуть. Уживання якісної води в достатній кількості допоможе уникнути таких проблем із суглобами, як клацання й хрускіт.

Також еластичність і міцність суглоба та його складників залежать від білка, який є структурним компонентом сполучної тканини й перебуває в ній у вигляді колагену. Якщо не вистачає кремнію, який має надходити в організм з їжею, значно знижуються амортизаційні властивості хряща. Ось чому для нормальної роботи суглоба потрібні достатня кількість води, збагаченої потрібними мікроелементами, колаген і кремній.

Продукти, необхідні для суглобів

ЖИРНА риба багата на омега-3 кислоти й вітамін Р. Такий корисний склад значно зменшує вияви ревматоїдного артриту й знижує ризик виникнення захворювання. Вживання лише 400 грамів на тиждень лосося, макрелі чи сардин не тільки справлятиме позитивну дію на кісткову систему, а й добре вплине на серцево-судинну систему, нормалізує рівень цукру та холестерину в крові.

Крупи. Неочищений рис, овес, просо є найкращим джерелом кремнію, трохи менше його в насінні кунжуту й бобових. Будь-які проблеми із суглобами свідчать про те, що в організмі не вистачає цього мікроелемента. У разі запальних захворювань суглобів спостерігається високий уміст С-реактивного білка в крові. Знизити його й зменшити вияви хвороби допоможуть цільнозернові крупи, бобові та оливкова олія.

Часник. Він містить сполуки сірки й речовину теокриманон, які перешкоджають розвитку остеоартрозу, пришвидшують загоєння тканин і знімають місцевий набряк за ревматоїдного артриту.

Броколі. Містить інгредієнт сульфорафан, який блокує імунну відповідь із виробленням медіаторів запалення. Щоб організм отримав максимальну користь від овочу, його не треба піддавати агресивній термообробці. Досить приготувати капусту на парі, а під час вживання ретельно пережовувати для активації сульфорафану.

Також у броколі є велика кількість вітамінів К, С і А. У разі нестачі вітаміну С болять м’язи й суглоби, гірше синтезується колаген, який забезпечує міцність та еластичність хрящової тканини. Вітамін А допомагає знизити запалення в суглобі, сприяє поліпшенню його рухливості.

Горіхи. Для зниження больового синдрому в суглобах і почуття скутості вранці корисно вживати волоські горіхи. Мигдаль, арахіс, фундук багаті на поліненасичені жирні кислоти омега-3 й полегшують не тільки суглобові захворювання, а й хвороби кишківника, що мають запальну природу.

Ягоди. Вишні, полуниці, чорниці, ожина мають антиоксидантні властивості, знижують концентрацію С-реактивного білка та зменшують запалення.

Куркума, імбир і зелений чай. Це спеції, потрібні для активації імунної системи, поліпшення мікроциркуляції. Імбир справляє на суглоб знеболювальну дію, куркума зменшує набряк, знижує запалення, а зелений чай має антиоксидантні властивості й значно уповільнює швидкість руйнування хрящової тканини.

Їжте м’ясо, холодець — в обмежених кількостях це корисно для відновлення колагену. Пам’ятайте, що користь залежить від поміркованості.

Від чого варто відмовитись

ЗА ХВОРИХ суглобів категорично протипоказані продукти із високим рівнем швидких вуглеводів. Регулярне вживання цукру може призвести до ревматоїдного артриту незалежно від способу життя та раціону харчування.

Токсичну дію на хондроцити має не тільки алкоголь, а й слабоалкогольні напої, до яких належить і пиво. Воно руйнівно діє як на кістки, так і на мозок і серцево-судинну систему.

Відмовитися потрібно й від продуктів із тривалим терміном зберігання, бо вони перенасичені сіллю. Іони натрію послаблюють дію клітин і дають зелене світло розвитку артриту.

За проблемних суглобів не варто вживати кукурудзяну олію. На зниження дії медіаторів запалення в суглобі впливають жирні кислоти омега-3, а в кукурудзяній олії великий уміст омега-6. Ці кислоти, навпаки, провокують розвиток патологічного процесу, тим самим сприяючи захворюванню. Ліпше вживати оливкову, лляну чи гарбузову олії, в яких рекордний вміст омега-3 жирних кислот.

Також важливо правильно готувати страву. У їжі, смаженій на олії, відсутні поживні речовини й вітаміни, натомість рівень канцерогенів зашкалює.