П’ятниця, 6 листопада 2020 року № 85 (19833)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19833/print.php?n=47158

З роси й води

З любов’ю та повагою родина.

ДНЯМИ наша люба, мила й дорога матуся, бабуся і прабабуся Марія Федорівна Шандра відсвяткувала 90-річчя. Ми всі її поважаємо, любимо, пишаємося нею і щиро дякуємо за невтомний труд, недоспані ночі, за виховання і добрі поради, за те, що допомогла трьом своїм донькам здобути вищу освіту. Вона завжди нам говорила, що життя — це боротьба; робіть добро людям, і воно до вас сторицею повернеться.

Наша славна Марія Федорівна знає тисячі пісень, легенд, бувальщин про рідний край, його традиції. Майже 40 років вона є учасницею Бачкуринського народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Вишуканка». На її честь 2015 року на Черкащині було засноване фольклорне свято автентичного та народного співу «Маріїні скарби».

Не одна фольклорна експедиція студентів Уманського державного університету ім. П. Г. Тичини записувала від Марії Шандри матеріали народних свят, пісень і обрядів. Вона була частим гостем на різних святах, уроках народознавства у навчальних закладах, ставала неодноразовим переможцем на конкурсах читців. Завдяки нашій Марії Федорівні вдалося зберегти найкращі перли українського фольклору, переспівувати її пісні, переповідати легенди, оповідки від покоління до покоління.

Матусю наша рідна, ти оберіг нашої родини, берегиня українських традицій, щира, мудра, добра жінка. Усі ми щиросердо вітаємо тебе з днем народження. Бажаємо здоров’я багато-багато, хай щастя і мир залишаються в хаті. Хай горе обходить завжди стороною, а радість приходить і ллється рікою. Хай довго всміхається сонце і небо, хай Бог береже тебе, люба, весь час, та іншого щастя нам більше не треба, живи тільки, рідна, із нами й для нас.