П’ятниця, 6 листопада 2020 року № 85 (19833)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19833/print.php?n=47140

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Калина

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЧУДОВИЙ кущ калини звичайної милує око людини не лише навесні, коли вкритий важкими білими пахучими суцвіттями-парасольками. Ще більше радіють люди красі куща з гронами барвистих ягід. Хоча росте калина скрізь, але любить горнутися до людських осель, особливо до тих місць, де близько вода. І так вона зріднилася з українським народом, що її вважають символом Батьківщини, уособленням наймилішого серцю куточка землі, де ми народилися. Проте і на просторах Північної Азії, Америки знають, люблять цю рослину і користуються її плодами, цвітом, корою, корінням.

У цю пору доречно вести мову про плоди калини: вони щедро вродили і за ціною доступні. Та як часто ми послуговуємося ними? Мабуть, тоді, як припече: нездужаємо, діймає кашель, болить горло. Справді, вони тоді дієво допомагають. Але здебільшого обминаємо свіжі ваговиті пучечки блискучих ягідок і прямуємо в пошуках здоров’я до цитрусових, хоча достеменно не відомо, де, як і коли вони вирощені, яким чином зберігалися під час транспортування до нас.

А не завадило б пригадати, що калина для людини не менш цінна, ніж визнані вітамінні рослини — шипшина, чорна смородина, малина, обліпиха. І не дивно: вона багата на вітаміни, дубильні речовини, органічні кислоти, мінеральні речовини. Якщо ж порівняти із заморськими плодами (цитрусовими), то вітаміну С у ній більше в 1,5 разу, каротину — у кілька разів, заліза — у 5-10, фосфору — в 4-5 разів. А ще ж слід додати, що ягоди містять багато цинку, калію, магнію, йоду, міді та марганцю. Тому калину вважають одним із найліпших кровотворних засобів. Якщо ж показники крові непогані, то й імунітет міцний, і життєвий тонус високий, і працездатність гарна. З урахуванням того, що сік калини справляє згубну дію на мікроби, можна зробити висновок: вживання ягід цієї рослини вкрай потрібне, щоб не захворіти на грип чи гострі респіраторні інфекції. На підтвердження цього ще такий факт: жителі Сибіру вважають, що калина — чудова профілактика не лише застуди, а й раку.

Отож столову ложку ягід розтовкти, залити склянкою окропу, після 1-2-годинного настоювання процідити, вжити по 0,5 склянки за два прийоми. Цього достатньо, щоб не лише зміцнити організм, а й заспокоїти нервову систему.

Людям із хворим серцем рекомендують їсти ягоди калини з кісточками, адже вони справляють позитивний вплив на серцеву діяльність і збільшують сечовиділення, зменшуючи набряки.

Добрий лікувальний ефект дає відвар ягід: склянку плодів залити літром гарячої води, кип’ятити 8-10 хвилин, процідити, трохи остудити, додати три столові ложки меду. Пити по пів склянки 3-4 рази на день. Такий напій знижує також артеріальний тиск, а ще корисний хворим на атеросклероз.

Теплий відвар калини з медом (або сік калини з медом) допомагає лікувати захворювання верхніх дихальних шляхів, його п’ють у разі застуди, що супроводжується сильним головним болем, кашлем, охриплістю голосу. Рекомендують також хворим із бронхіальною астмою. Готують відвар так: шість столових ложок ягід залити склянкою окропу, кип’ятити п’ять хвилин, настояти годину, приймати по третині склянки тричі на день після їди, додавши чайну ложку меду. Відвар калини з медом п’ють як заспокійливе під час болісних менструацій.

Хворим на туберкульоз упродовж тривалого часу рекомендується їсти ягоди калини або пити сік по третині склянки тричі на день. Щоб угамувати головний біль, треба пити по чверті склянки соку калини 4-5 разів на день (кожні 1,5 години).

Як заспокійливий засіб вживають такий настій: п’ять столових ложок ягід ретельно розтерти, залити трьома склянками окропу, настояти протягом чотирьох годин, процідити. Пити по пів склянки 4-5 разів на день до їди.

Цей настій як кровоочисний потрібно пити людям із порушенням обміну речовин, що виявляється фурункулами, карбункулами, різними гноячковими висипами. Розтертими ягодами одночасно змащувати уражену шкіру. Зокрема, так виводять вугри.

Хворим на екзему корисно щодня їсти по чверті склянки ягід двічі на день, кісточки випльовувати. Це дає добрий ефект. Можна пити настій: 2-4 столові ложки сухих плодів розтовкти, залити двома склянками окропу, настояти чотири години. Вживати по пів склянки чотири рази на день.

За таким же рецептом готують настій для лікування гастриту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, зокрема при зниженій кислотності шлункового соку.

Настоєм калини (1-2 столові ложки ягід розтерти, залити склянкою окропу, настояти годину, процідити) полощуть горло при ангіні, а також ротову порожнину за таких захворювань: пародонтоз, гінгівіт, стоматит.

У народній медицині є приписи вживати ягоди, перетерті з цукром, у разі діареї, жовтяниці, кашлю.

Не в усіх рослин листя настільки корисне, як у калини. Багато хто ним нехтує, проте з його соку виходить чудовий засіб від шкірних захворювань. Потрібно лише взяти свіже листя, гарненько вимити, дрібно нарізати і віджати сік. Наносити його на шкіру в місцях ураження. Допомагає позбутися екземи, прищів, вугрів і дерматиту.

Незважаючи на безперечну користь для організму людини, калина має і низку протипоказань. Насамперед її не рекомендується вживати вагітним, оскільки сік ягід містить речовини, які є аналогом жіночих гормонів. Їх підвищений уміст у крові може спричинити передчасні пологи і розвиток різних патологій у плоду.

Також калиною не варто захоплюватися людям, які страждають на знижений артеріальний тиск. За цієї ситуації медики радять за день з’їдати не більше однієї столової ложки ягід або випивати як максимум одну чашку калинового чаю. Не рекомендується використовувати калину тим, хто має хронічні захворювання нирок і підвищену кислотність шлункового соку. Крім цього, калина протипоказана людям із різними захворюваннями крові, включно з тромбофлебітом і лейкозом.