Вівторок, 27 жовтня 2020 року № 82 (19830)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19830/print.php?n=47063

Риба зі свого ставочка

РОЗВОДИТИ рибу в домашніх умовах цілком реально.

Початок справи — оренда або створення водойми.

Придивляючись до водойми, щоб орендувати її для розведення риби, потрібно звернути увагу на площу, глибину і тип дна.

Варто зауважити, що розводити рибу у великих ставках (від 20 га) є сенс лише тоді, коли в розпорядженні наявні надійні зимувальні пристрої, які забезпечать надходження кисню у воду, щоб не сталося придухи. Якщо ж таких нема, то доречніше буде займатися не вирощуванням риби, а дорощуванням її у весняно-літній період.

Коли ви вирішили побудувати власний ставок, то найпростіше починати з невеликого. Його розміри можуть бути різними. Наприклад, 4х6 метрів, а завглибшки — до півтора метра. Це забезпечить прогрівання води до 26ОС. Такий ставок стане затишною домівкою для кількох десятків карасів вагою до 300 г.

Перш ніж узятися за вирощування риби в домашніх умовах, необхідно ґрунтовно вивчити всі індивідуальні особливості того виду, який ви хочете в подальшому вирощувати.

Здоров’я риб і їхній приріст залежать від температури, насиченості води киснем, рівноваги замкнутої біологічної системи, рівня кислотності.

Для початку необхідно вирішити, яку рибу розводити. Найпопулярнішими є два види: короп і форель. Вони досить швидко ростуть і користуються величезним попитом.

Легше вирощувати коропів — вони живучі й невибагливі, для них підходить більшість водойм. Щоб їх розводити, не потрібні якісь спеціальні знання: достатньо прочитати відповідну літературу та поспілкуватися з людьми, які вже вирощують даний вид риби.

Єдине, чого не терпить короп, — це значне забруднення водойми. Температура води має бути в діапазоні 24-25ОС. Глибина водойми може бути зовсім невеликою — 1,6-1,9 м. На такій глибині активно розвиваються мікроорганізми — природні корми. Бажано зробити так, щоб короповий ставок мав спуск: це дуже полегшить процес вилову восени. Для цього будується гребля. Особливо зручно, коли водойма наповнюється з річки.

Звичайно, можна випустити коропа в ставок і ждати, коли він виросте, годуючись самостійно. Але в цьому разі чекати потрібно буде дуже довго. Якщо ж використовувати спеціальні корми, то приріст риби збільшується вдвічі. Основні складові цього методу — висока щільність риби у ставку плюс використання надзвичайно поживних кормів, багатих на вітамінні речовини, що містять велику кількість протеїну (не менш ніж 26-28%) і жирів (не менш ніж 5-7%). Такі корми, звичайно, коштують дорожче, але вони набагато ефективніші за звичайний комбікорм.

Годуючи коропів, щодня необхідно давати кормів не більше ніж 3% від загальної ваги риби у водоймі, враховуючи температуру води. Чим холодніша вода, тим менше корму риба з’їдатиме, тому що в прохолодній воді обмін речовин в організмі риб сповільнюється.

А ось форель — чутливіша риба, для якої потрібно створювати у водоймі певні умови, тут не обійтися без досвідченого фахівця-рибовода. Витрати на вирощування будуть майже однаковими, але форель на ринках коштує втричі дорожче, ніж короп.

Для форелі найоптимальніша температура води — 16-19ОС. Якщо температура у водоймі підніметься вище 24ОС, то риба перестане годуватись і може загинути. Тому потрібно ретельно стежити за температурним режимом води.

Найкращим видом водойми для форелі буде глибокий кар’єр — завглибшки не менше 5 м, оскільки вже на глибині 4 м температура води ніколи не піднімається вище 16ОС.

Вирощувати форель дещо складніше. Для цієї риби доводиться закуповувати якісніші корми, які й коштують дорожче. Якщо ж використовувати дешеві комбікорми, то м’ясо у форелі буде не червоним, а білим.

Величезна різниця в ціні кормів для коропа і форелі виправдовується кількістю необхідного корму, який іде для згодовування, оскільки при витратах усього 1 кілограма на форель можна одержати кілограм приросту у вазі риби. А ось на кілограм приросту коропа необхідно буде витратити вже 4 кілограми корму.

Годувати рибу в ставку слід в один і той же час двічі на добу.

Звичайно, чим більша риба, тим більшим попитом вона користуватиметься на ринку. Для коропів оптимальна вага — близько 1,5 кг, а ось для форелі — близько 1 кг. До такої ваги короп ростиме приблизно три роки. За перше літо він набирає близько 25 грамів, за друге — ще приблизно 200 грамів і, нарешті, за третє — близько 1 кілограма. Цикл росту коропа триває три роки і завершується зазвичай восени.

Цикл росту форелі становить приблизно 2,5 року.

Насамкінець про ризики. Головний ризик при розведенні риби — це різноманітні епідемії і хвороби. Тому здоров’я великої популяції необхідно контролювати. Для цього кожні 10 днів необхідно проводити контрольний вилов і досліджувати загальний приріст популяції риб, стан усіх внутрішніх органів і зябер.

Для лікування риб у раціон додають спеціальні лікувальні корми з антибіотиками і препаратами, що зміцнюють імунітет. Але це потрібно робити під наглядом фахівців-ветеринарів.

Якщо ж пропустити початок епідемії, то все вирощене поголів’я може загинути.

Від шкідників можна кидати у воду негашене вапно, воно врятує рибу від паразитів і очистить дно (раз на два-три тижні у пропорції 2 кг на одну сотку площі). Якщо літо спекотне і у воді не вистачає повітря, вапно додасть їй кисню.