Вівторок, 27 жовтня 2020 року № 82 (19830)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19830/print.php?n=47060

Щоб краще неслися

ДОСВІДЧЕНІ птахівники вважають за краще робити зерносуміші самостійно і на їх основі готувати мішанки для курей-несучок.

Крейда, мушлі або гашене вапно повинні бути в постійному доступі, як і свіжа вода.

Для прикладу можна навести такий рецепт мішанки (кількість у грамах на одну несучку): 45 — зерно; 50 — подрібнена трава, товчена варена картопля і натерті коренеплоди; 20 — вівсянка або висівки; 10 — кисломолочні інгредієнти (кисле молоко, сир); по 5 кісткового борошна та подрібнених зернобобових; 7 — макуха, будь-який шрот, дріжджі; 1 — риб’ячий жир; 3 — крейда; 0,5 — сіль; вода в кількості до розсипчастої консистенції мішанки.

Послідовність дій для приготування мішанки така: відварити, дати охолонути, а потім потовкти картоплю. Разом із картоплею зазвичай відварюють і подрібнюють коренеплоди, хоча їх можна використовувати і сирими. Доповненням до мішанки можуть послужити будь-які овочі або баштанні культури. В отриману масу налити води. Покласти сухі компоненти: зерно, борошно (м’ясо-кісткове, рибне), висівки, сіль, шрот і макуху. Можна додати і рештки вареної риби. Потім у мішанку нарізають зелену масу: свіжу траву або бадилля городніх культур.

У холодний період годівля курей має бути більш поживною. Несучки затрачають багато енергії, щоб зберегти тепло і нести яйця, тож приготування мішанок має бути справою ретельною. Зазвичай кожний птахівник виходить із наявних продуктів.

Ось «зимовий» рецепт мішанки (в грамах на одну дорослу несучку): до 100 — відварена картопля; 100 — підігріте кисле молоко, тепла сироватка або вода; 65 — зернові; 6 — зернобобові; 10 — висівки; по 7 — товчена суха трава, макуха або шрот; 2 — кісткове борошно; 3 — порошок крейди; 1 — риб’ячий жир; 0,5 — сіль. Послідовність приготування вологої мішанки для курей узимку практично не відрізняється від першого варіанта. Важливо тільки попередньо підігріти рідкі складники і давати корм теплим.

Не зайвим буде застосування преміксів, вітамінно-мінеральних добавок. Несучки здебільше вкрай невибагливі до годівлі. Для початківців хорошим показником вдалого приготування мішанки є продуктивність курей: якщо несуться з колишньою інтенсивністю, значить, ви впорались із завданням. В іншому разі годівлю варто підкорегувати.