Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Риба зі свого ставочка

РОЗВОДИТИ рибу в домашніх умовах цілком реально.

Початок справи — оренда або створення водойми.

Придивляючись до водойми, щоб орендувати її для розведення риби, потрібно звернути увагу на площу, глибину і тип дна.

Варто зауважити, що розводити рибу у великих ставках (від 20 га) є сенс лише тоді, коли в розпорядженні наявні надійні зимувальні пристрої, які забезпечать надходження кисню у воду, щоб не сталося придухи. Якщо ж таких нема, то доречніше буде займатися не вирощуванням риби, а дорощуванням її у весняно-літній період.

Коли ви вирішили побудувати власний ставок, то найпростіше починати з невеликого. Його розміри можуть бути різними. Наприклад, 4х6 метрів, а завглибшки — до півтора метра. Це забезпечить прогрівання води до 26ОС. Такий ставок стане затишною домівкою для кількох десятків карасів вагою до 300 г.

Перш ніж узятися за вирощування риби в домашніх умовах, необхідно ґрунтовно вивчити всі індивідуальні особливості того виду, який ви хочете в подальшому вирощувати.

Здоров’я риб і їхній приріст залежать від температури, насиченості води киснем, рівноваги замкнутої біологічної системи, рівня кислотності.

Для початку необхідно вирішити, яку рибу розводити. Найпопулярнішими є два види: короп і форель. Вони досить швидко ростуть і користуються величезним попитом.

Легше вирощувати коропів — вони живучі й невибагливі, для них підходить більшість водойм. Щоб їх розводити, не потрібні якісь спеціальні знання: достатньо прочитати відповідну літературу та поспілкуватися з людьми, які вже вирощують даний вид риби.

Єдине, чого не терпить короп, — це значне забруднення водойми. Температура води має бути в діапазоні 24-25ОС. Глибина водойми може бути зовсім невеликою — 1,6-1,9 м. На такій глибині активно розвиваються мікроорганізми — природні корми. Бажано зробити так, щоб короповий ставок мав спуск: це дуже полегшить процес вилову восени. Для цього будується гребля. Особливо зручно, коли водойма наповнюється з річки.

Звичайно, можна випустити коропа в ставок і ждати, коли він виросте, годуючись самостійно. Але в цьому разі чекати потрібно буде дуже довго. Якщо ж використовувати спеціальні корми, то приріст риби збільшується вдвічі. Основні складові цього методу — висока щільність риби у ставку плюс використання надзвичайно поживних кормів, багатих на вітамінні речовини, що містять велику кількість протеїну (не менш ніж 26-28%) і жирів (не менш ніж 5-7%). Такі корми, звичайно, коштують дорожче, але вони набагато ефективніші за звичайний комбікорм.

Годуючи коропів, щодня необхідно давати кормів не більше ніж 3% від загальної ваги риби у водоймі, враховуючи температуру води. Чим холодніша вода, тим менше корму риба з’їдатиме, тому що в прохолодній воді обмін речовин в організмі риб сповільнюється.

А ось форель — чутливіша риба, для якої потрібно створювати у водоймі певні умови, тут не обійтися без досвідченого фахівця-рибовода. Витрати на вирощування будуть майже однаковими, але форель на ринках коштує втричі дорожче, ніж короп.

Для форелі найоптимальніша температура води — 16-19ОС. Якщо температура у водоймі підніметься вище 24ОС, то риба перестане годуватись і може загинути. Тому потрібно ретельно стежити за температурним режимом води.

Найкращим видом водойми для форелі буде глибокий кар’єр — завглибшки не менше 5 м, оскільки вже на глибині 4 м температура води ніколи не піднімається вище 16ОС.

Вирощувати форель дещо складніше. Для цієї риби доводиться закуповувати якісніші корми, які й коштують дорожче. Якщо ж використовувати дешеві комбікорми, то м’ясо у форелі буде не червоним, а білим.

Величезна різниця в ціні кормів для коропа і форелі виправдовується кількістю необхідного корму, який іде для згодовування, оскільки при витратах усього 1 кілограма на форель можна одержати кілограм приросту у вазі риби. А ось на кілограм приросту коропа необхідно буде витратити вже 4 кілограми корму.

Годувати рибу в ставку слід в один і той же час двічі на добу.

Звичайно, чим більша риба, тим більшим попитом вона користуватиметься на ринку. Для коропів оптимальна вага — близько 1,5 кг, а ось для форелі — близько 1 кг. До такої ваги короп ростиме приблизно три роки. За перше літо він набирає близько 25 грамів, за друге — ще приблизно 200 грамів і, нарешті, за третє — близько 1 кілограма. Цикл росту коропа триває три роки і завершується зазвичай восени.

Цикл росту форелі становить приблизно 2,5 року.

Насамкінець про ризики. Головний ризик при розведенні риби — це різноманітні епідемії і хвороби. Тому здоров’я великої популяції необхідно контролювати. Для цього кожні 10 днів необхідно проводити контрольний вилов і досліджувати загальний приріст популяції риб, стан усіх внутрішніх органів і зябер.

Для лікування риб у раціон додають спеціальні лікувальні корми з антибіотиками і препаратами, що зміцнюють імунітет. Але це потрібно робити під наглядом фахівців-ветеринарів.

Якщо ж пропустити початок епідемії, то все вирощене поголів’я може загинути.

Від шкідників можна кидати у воду негашене вапно, воно врятує рибу від паразитів і очистить дно (раз на два-три тижні у пропорції 2 кг на одну сотку площі). Якщо літо спекотне і у воді не вистачає повітря, вапно додасть їй кисню.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу.

Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове