Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щоб краще неслися

ДОСВІДЧЕНІ птахівники вважають за краще робити зерносуміші самостійно і на їх основі готувати мішанки для курей-несучок.

Крейда, мушлі або гашене вапно повинні бути в постійному доступі, як і свіжа вода.

Для прикладу можна навести такий рецепт мішанки (кількість у грамах на одну несучку): 45 — зерно; 50 — подрібнена трава, товчена варена картопля і натерті коренеплоди; 20 — вівсянка або висівки; 10 — кисломолочні інгредієнти (кисле молоко, сир); по 5 кісткового борошна та подрібнених зернобобових; 7 — макуха, будь-який шрот, дріжджі; 1 — риб’ячий жир; 3 — крейда; 0,5 — сіль; вода в кількості до розсипчастої консистенції мішанки.

Послідовність дій для приготування мішанки така: відварити, дати охолонути, а потім потовкти картоплю. Разом із картоплею зазвичай відварюють і подрібнюють коренеплоди, хоча їх можна використовувати і сирими. Доповненням до мішанки можуть послужити будь-які овочі або баштанні культури. В отриману масу налити води. Покласти сухі компоненти: зерно, борошно (м’ясо-кісткове, рибне), висівки, сіль, шрот і макуху. Можна додати і рештки вареної риби. Потім у мішанку нарізають зелену масу: свіжу траву або бадилля городніх культур.

У холодний період годівля курей має бути більш поживною. Несучки затрачають багато енергії, щоб зберегти тепло і нести яйця, тож приготування мішанок має бути справою ретельною. Зазвичай кожний птахівник виходить із наявних продуктів.

Ось «зимовий» рецепт мішанки (в грамах на одну дорослу несучку): до 100 — відварена картопля; 100 — підігріте кисле молоко, тепла сироватка або вода; 65 — зернові; 6 — зернобобові; 10 — висівки; по 7 — товчена суха трава, макуха або шрот; 2 — кісткове борошно; 3 — порошок крейди; 1 — риб’ячий жир; 0,5 — сіль. Послідовність приготування вологої мішанки для курей узимку практично не відрізняється від першого варіанта. Важливо тільки попередньо підігріти рідкі складники і давати корм теплим.

Не зайвим буде застосування преміксів, вітамінно-мінеральних добавок. Несучки здебільше вкрай невибагливі до годівлі. Для початківців хорошим показником вдалого приготування мішанки є продуктивність курей: якщо несуться з колишньою інтенсивністю, значить, ви впорались із завданням. В іншому разі годівлю варто підкорегувати.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу.

Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове