Вівторок, 20 жовтня 2020 року № 80 (19828)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19828/print.php?n=46997

Як зміцнити нирки

Тетяна КОСМИНІНА, нефролог.

Зниження функції нирок призводить до порушень у роботі печінки, щитоподібної залози й серця. Тож за їхньою роботою слід ретельно стежити, хоча вони надто терплячі і можуть довго не нагадувати про себе. Однак це не завжди означає, що з ними все гаразд.

Життєдайна вода

ЩОБИ нирки працювали нормально, протягом доби, за нормами ВООЗ, треба пити близько 2,4 л води (виходячи з того, що за добу людина виділяє близько 1,5 л сечі), причому гарячої, а не холодної. Температура води має становити не менш як 42 градуси (така в нашому шлунку), а ліпше до 55 градусів. Пити слід повільно, малими ковтками (якщо воду випивати залпом, відбувається потужне навантаження на нирки й серце), й ліпше на порожній шлунок.

Правильно буде пити склянку води повільно: протягом години по два-три ковтки. Щоб вона була весь цей час гаряча, її тримають у термосі. Якщо пити води менше, в організмі залишатимуться солі. З одного літра сечі виділяється всього дев’ять грамів солей. А утворюються вони від їжі, що закислює (м’ясо, риба, кава).

Зігрівання сухим теплом

КОЛИ нирки працюють мляво, солі не виводяться, а відкладаються в їхній нижній частині. Звідси вийти їм назовні складніше, бо за своєю формою стік міститься трохи вище. Солі перетворюються на камені, нирки слабшають і опускаються. При цьому відчувається тягнучий біль, дискомфорт.

У таких випадках замість операції з підняття нирок потрібно не тільки пити гарячу воду, а й зігрівати їх сухим теплом — гарячою сіллю чи піском. Роблять таку процедуру: сіль чи пісок нагрівають у торбинці й прикладають на ділянку нирок. Перші три дні гріти тричі на день по 40 хвилин (вранці, вдень і перед сном). Ще чотири дні — тільки ввечері. На наступному тижні — 1-2 рази на тиждень. Нирки самі відповідають за енергетичний обмін в організмі (терморегуляцію). Якщо мерзнуть руки і ноги, й поготів слід зігрівати нирки.

Добре також зігрівати їх із допомогою каменю нефриту, який під час нагрівання набуває вібрації, як нирка. Однак постійно їх гріти не варто. Інакше вони перестануть самостійно виробляти енерготепло.

Для правильного функціонування ниркам потрібні жири (рослинні й тваринні). Найкраще харчування для них — якісний білок, який легко засвоюється.

Від сольових накопичень звільнить спориш

ВОДОРОЗЧИННІ сполуки кремнієвої кислоти, що містяться в траві споришу, не тільки виводять камені з нирок, сечового міхура і сечовивідних шляхів, а й служать для профілактики захворювань нирок.

Водний настій трави споришу готують так: три столові ложки сухої трави залити 200 мл гарячої води, поставити на слабкий вогонь і кип’ятити 15 хвилин, охолодити, відцідити. Пити по третині чи половині склянки 2-4 рази на день за 20 хвилин до їди. Курс — 2-3 місяці з обов’язковою перервою не менш як 14 днів. (Протипоказаний вагітним, за тромбофлебіту, гострих запальних процесів у нирках, сечовому міхурі). Це добра профілактика утворення уратів, із яких згодом виростають камені.

Є ще один дуже важливий момент: коли людина чогось боїться, нирки стискаються, їхня функція слабшає. Потрібно про це пам’ятати.