Вівторок, 20 жовтня 2020 року № 80 (19828)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19828/print.php?n=46996

Читач — газета

Чебрець позбавить від безсоння

«Уже кілька місяців погано сплю, важко засинаю. Сусідка порадила пити чай із чебрецем. Чи можна його вживати за низької кислотності шлункового соку?»

Аліна В.

м. Тульчин Вінницької області.

 

ЧЕБРЕЦЬ звичайний, народна назва зілля Богородиці, українці з давніх-давен використовують для оздоровлення при різних недугах. Я також часто рекомендую траву чебрецю, зокрема, у лікуванні дихальної і нервової систем, травного тракту, урологічних проблем.

Справді, корисно пити перед сном настій чебрецю, якщо маєте поганий сон, нервове напруження. Рецепт: чайна ложка трави на склянку окропу, настояти дві-три години. Пити протягом 10 днів.

Навіть маленьких дітей у разі сильного збудження корисно тричі на тиждень купати у відварі трави чебрецю, можна в суміші з корінням валеріани, трави материнки (столова ложка збору без вершка на 2 л води).

Щодо низької кислотності, то тут чебрець також стане у пригоді. Він якраз стимулює секрецію залоз шлунка, підвищує апетит, а тому корисний людям зі зниженою кислотністю шлункового соку, поганим травленням і зниженим апетитом. Настій також допоможе при відчутті важкості в шлунку після прийому їжі, метеоризму.

Крім того, ефірна олія чебрецю містить тимол, який має бактерицидну дію, знищує кокову мікрофлору та згубно впливає на грибки. Справляє протизапальну дію й допоможе при запальних процесах дихальних шляхів, органів сечовидільної системи, травного тракту, порожнини рота.

Препарати з чебрецем не можна вживати вагітним, хворим із декомпенсацією серцево-судинної системи, загостренням виразки шлунка, дванадцятипалої кишки.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Скандинавська ходьба — чудовий засіб реабілітації

«Нещодавно переніс інсульт. Один із лікарів порадив для реабілітації займатися скандинавською ходьбою. Уже понад місяць за будь-якої погоди ходжу зі спеціальними палицями. Мені подобається. Але хотів би знати, чи не зашкодить ця ходьба після інсульту.

Анатолій П.

м. Кропивницький.

 

СКАНДИНАВСЬКА ходьба як вид оздоровлення та реабілітації для людей із проблемами хребта з’явилася у Фінляндії. А популярною стала в середині 1990-х, коли вперше представили спеціальні палиці. Вона практично не має протипоказань, натомість, і справді, дуже корисна за багатьох хвороб, і в реабілітації людей після інсульту зокрема. Це чудовий спосіб профілактики захворювань, який зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Скандинавська ходьба може становити конкуренцію традиційному оздоровчому спорту: плаванню, звичайній ходьбі, велосипеду тощо.

Така ходьба насамперед рекомендована людям похилого віку, яким важко займатися якимись силовими чи швидкісними видами спорту, висіти на перекладині тощо. Під керівництвом інструктора скандинавською ходьбою оздоровлюються люди, які мають онкологічні проблеми.

Ті, хто має таку хворобу, як артроз, мають обов’язково проконсультуватися з лікарем. До того ж тренуватися повинні не більш як пів години, аби не перевантажити хворі суглоби, та обов’язково під наглядом інструктора зі скандинавської ходьби.

Катерина СОРОКІНА,
інструктор зі скандинавської ходьби.