Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Кросворд

Колесо історії

Склав Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.

По горизонталі. 4. Розпорядний акт, що його видавав у XVII-XVIII століттях у феодальній Польщі король, а в Україні — гетьман. 7. Бідний селянин-наймит у поміщика або куркуля. 8. Виборний або призначений ватажок козацького війська. 9. У минулому — тюрма, арештантське приміщення (спочатку влаштовувалося у землі, підвалі). 14. Козацький ватажок, легендарний кошовий отаман Запорозької Січі. 15. Податок грошима чи натурою, який стягували поміщики з кріпаків замість панщини. 16. Ватажок народно-визвольного гайдамацького повстання 1768-1769 років на Правобережній Україні. 17. Особливо важливий указ імператора чи короля. 22. Адміністративний і військовий центр запорозького козацтва. 23. Титул царя у Стародавньому Єгипті. 24. Старовинна холодна зброя, середня між шаблею й кинджалом, що має фігурний вигин, увігнуте лезо; поширена у народів Близького й Середнього Сходу. 25. Учасник народно-визвольної боротьби у XVIII столітті на Правобережній Україні проти польсько-шляхетського гніту.

По вертикалі. 1. Записи за роками найважливіших подій у Стародавньому Римі, а також у деяких країнах Західної Європи за середніх віків. 2. У XVI столітті — виборний ватажок козацького війська Запорозької Січі, з XVII століття до 1764 року — начальник козацького війська та верховний правитель України. 3. Земельне володіння поміщика, найчастіше із садибою та будинком. 5. Великий багатовесловий човен. 6. У XV—XIX століттях у південних слов’ян — повстанець-партизан, що боровся проти турецького панування. 10. Титул члена королівської родини або можновладного князя у Західній Європі, а також особа, що має цей титул. 11. В Україні в XV—XVIII століттях — вільна людина із кріпосних селян або міської бідноти, що втекла на південні землі України й брала участь у визвольній боротьбі проти татаро-турецьких і польських загарбників. 12. У первісних релігіях — тварина (рідше рослина, явище природи й таке інше), що вважалася родоначальником і охоронцем роду або племені й була культовим об’єктом. 13. Український політичний, державний і військовий діяч, один із упорядників «Договорів і постанов» — конституційного акту, який іноді називають «першою у світі Конституцією». 16. Декоративний чотиригранний стовп, який завершується скульптурною головою або бюстом. 18. Головний убір стародавніх східних царів, жерців, який був символом вищої влади, високого становища. 19. У стародавніх греків — напис на пам’ятнику, нині ж це цитата, крилатий вислів, афоризм, уривок із пісні або приказка, вміщені перед текстом твору або його розділами. 20. У Стародавньому Римі — той, хто не мав права входити до храму. 21. Художній стиль європейського пізнього середньовіччя, який найяскравіше виявився в архітектурі і характеризувався легкими гострокінцевими будівлями, стрімко спрямованими вгору, та численним оздобленням скульптурами, склом і витонченим різьбленням із каменю.

Відповіді на кросворд, надрукований 13 жовтня

По горизонталі. 5. Повість. 7. Тромбон. 12. Емаль. 13. Пірит. 14. Ягуар. 15. Клас. 16. Правило. 17. Льон. 20. Латук. 22. Сарна. 24. Фланг. 26. Арбалет. 27. Емблема. 31. Піано. 32. Хімія. 33. Накат. 34. Румб. 36. Штольня. 39. Скат. 43. Лідер. 44. Літак. 45. Коток. 46. Арабіка. 47. Плантаж.

По вертикалі.1. Богара. 2. Штопор. 3. Тротил. 4. Корунд. 6. Ільм. 8. Маяк. 9. Перкаль. 10. Гравюра. 11. Тринога. 18. Екватор. 19. Афаліна. 21. Турка. 22. Стерх. 23. Армія. 25. Аймак. 28. Спіраль. 29. Смальта. 30. Статика. 35. Модерн. 37. Толока. 38. Нікель. 40. Катран. 41. Краб. 42. Акин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове