Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Iнфляція наростає

Олександр НЕБОГАТОВ.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Головного управління статистики в області, базова інфляція у вересні 2020 р. порівняно із серпнем становила 1,1%, а від початку року — 2,6%. На тлі здешевлення фруктів і овочів подорожчали яйця, сало, хліб, м’ясо, молоко, цукор та соняшникова олія. Тютюнові вироби стали коштувати на 1,7% більше, а одяг і взуття — на 7,9%. Ціни на транспорт зросли на 0,5%, передовсім за рахунок збільшення вартості автомобілів на 1,5%, пального і мастил — на 0,6%. Не тішить пересічного громадянина й зростання тарифів на житло, воду, електроенергію, а особливо на природний газ, що підвищився у ціні на 18,4%!

COVID-19 прогресує

ЩОДНЯ в регіоні виявляють по 300-400 осіб, інфікованих коронавірусом. Доводиться збільшувати кількість спеціалізованих лікарняних місць. В одеській лікарні №8 для цього перепрофілювали 90 ліжок, а також додатково розмістять ще 10 у відділенні інтенсивної терапії. На базі закладу відбулася виїзна нарада з питань організації роботи в умовах епідемії COVID-19. Зокрема, обговорено план дій щодо забезпечення цієї установи всім необхідним для надання медичної допомоги хворим із цим діагнозом (концентратори кисню, дизельні генератори). Вирішено також розробити «маршрут пацієнта» і схему зонування приміщень лікарні для розділення потоків хворих. Подібні заходи провадяться і в інших лікарнях Одеси та області.

Коли кисень украй потрібен

ТРИВАЮТЬ державні випробовування кисневих концентраторів виробництва Одеського оборонного заводу «Телекарт-Прилад». Такі установки є незамінними при терапії COVID-19, до того ж легші та дешевші від закордонних аналогів. Пристрій застосовується для проведення киснево-повітряної терапії в медичних установах, закладах екстреної допомоги, при рятувальних операціях та для індивідуального використання в медичних стаціонарах і домашніх умовах. Він дає змогу отримувати кисень високої концентрації з допомогою молекулярної фільтрації повітря фізичним шляхом, виробляє 20 літрів кисню за хвилину, які незалежними потоками можуть водночас над-ходити двом або чотирьом пацієнтам.

Особливості карантинних канікул

В КРАЮ, як і по всій Україні, розпочались осінні канікули для школярів. Закладам загальної середньої освіти, незалежно від кольору карантинної території, рекомендовано встановити перерву в навчанні з 15 по 30 жовтня включно. Закладам професійної освіти, фахової передвищої та вищої освіти — з 15 жовтня до 15 листопада з обов’язковим виїздом усіх студентів із гуртожитків. У Міністерстві освіти і науки вважають за необхідне повернути їм кошти за проживання. Також роз’яснено, що примусово студентів із гуртожитків на час дистанційного навчання ніхто не виселятиме.

Чи прокладуть нарешті дорогу?

СЛУЖБА автомобільних доріг в області оприлюднила досить амбітну новину. Ставиться за мету до кінця року відремонтувати найзруйнованіші ділянки дороги Турбів — Гайсин — Балта — Велика Михайлівка, з яких 8 км уже впорядковано, а всього йдеться про 77 км. Нагадаємо, що шлях проходить через шість районів краю від кордону з Вінниччиною до автодороги міжнародного значення Одеса — Кучурган (на м. Кишинів) через Балту, Подільськ, Захарівку та Велику Михайлівку.

Світло від китайців

ДО ЛЮТОГО 2021 року між Сичавкою і Любополем постане електростанція на 75 МВт, що діятиме на енергії вітру. Потужності вистачить на місто Южне і десятки сіл. Місцеві жителі пам’ятають, як 2013-го через обмерзання, викликане стихією, в деяких селах майже місяць жили без світла. Наразі китайська компанія інвестує понад 60 млн євро у станцію, яка буде з’єднана із всеукраїнською об’єднаною системою енергопостачання, що значно підвищить її потужність і надійність.

Хто не має свого флоту...

У ПОРТУ Південний відкрито пункт базування патрульних катерів Військово-морських сил України. Йдеться про кораблі типу «Іslаnd», отримані Україною від США як військова допомога. З метою розширення пункту держава закупить спеціальний плавучий причал, здатний приймати катери типу «Айленд», «Гюрза-М», «Кентавр» і навіть великі ракетні. Тендер на постачання плавучого причалу виграв Херсонський державний завод «Паллада», якому країна виділяє 23,5 млн грн. Історія вчить: треба мати свій флот, аби не годувати чужий.

Наворожила на пляшку і до неї

НЕВІДОМА громадянка завітала до жителя смт Миколаївка, представилася ворожкою і запропонувала зняти порчу з його майна. Для «здійснення ритуалу» їй знадобилися подушки, постільна білизна, бідон для молока, сковорідки, м’ясорубка, редуктор від молочного сепаратора, мотоцикл «Урал» та ще й пляшка горілки. Все це вона забрала із собою «на час проведення необхідних дій». Згодом, зрозумівши, що його ошукали, чоловік звернувся до поліції. Шахрайку розшукали, а викрадене майно повернули власнику. Суд засудив «ворожку» до штрафу сумою 850 гривень.

Кіно є і буде

НА XI Одеському міжнародному кінофестивалі, який уперше відбувся в онлайн-форматі, оголошено переможців. Найкращим фільмом визнано «Атлантиду» Валентина Васяновича, в якому йдеться про багатостраждальний Донбас і його майбутнє. У конкурсі європейських документальних фільмів найкращою кінострічкою виявилась «Воєнні канікули» (режисер Моріц Шульц). Найкращим українським повнометражним фільмом журі обрало картину «Бєс» (Єгор Трояновський), а серед короткометражних переможцем став український фільм «Чачьо» (Віталій Гавура). У національному конкурсі перемогу здобули короткометражний фільм «Прощавай, Головін» (режисер Мат’ю Ґрімар) та повнометражник «Не все буде добре» (Адріан Пірву, Олена Максьом). Приз глядацьких симпатій у авторів повнометражного анімаційного фільму «Віктор-Робот».

Захисників не забувають

У СЕЛИЩІ Доброслав встановили пам’ятник героям 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. В урочистому відкритті взяли участь селищний голова Людмила Прокопечко, комбриг Максим Марченко і нардеп Олексій Гончаренко. Біля пам’ятника висадили дерева на знак пам’яті про полеглих воїнів. За шість останніх років бригада втратила убитими 174 військовослужбовців. Як відомо, у російсько-українській війні підрозділи бригади беруть участь із весни 2014 року. Однією з найуспішніших операцій з’єднання стала оборона Мар’їнки в серпні 2015-го.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове