Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Про тих, хто поруч

Смак сонячного грона

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

ХТО Ж не любить винограду — продукту надзвичайно корисного і смачного! Коли ж ідеться про галичан, то серед них донедавна домінувала думка, що цей фрукт у нашому краї може бути, найімовірніше, привізним. Із котроїсь із сонячних областей України чи з Молдови, Туреччини, ба навіть Аргентини.

Та виїзний фермерський ринок, який останнім часом щосуботи займає одну з центральних вулиць міста Лева і на якому виключно торгується продукція Львівщини, категорично спростував песимістичні припущення.

Виявляється, тут є виноградні ятки з сонячними гронами зеленкуватого, рожевого, багряного кольорів… Золотисті кругленькі й видовжені фіолетові горошини виграють на сонці і ваблять зір містян та гостей міста. А назви сімейних фермерських господарств на ятках — «Гроно Галичини» і «Галицьке гроно» — говорять самі за себе.

…Колись Мирон Зворський із села Угри Городоцького району посадив кілька кущиків винограду в господі. Посадив задля вигляду. Хай в’ється на розі хати. А якщо ще й вродить якусь китичку, то й добре. На третій рік уродило. І господар, зрадівши першому скромному врожаю, перейнявся виноградником не на жарт.

Відтоді минуло вісім літ. Мирон Зворський нині уже співвласник фермерського господарства, а кількість виноградних кущів перевалює за тризначні числа. Є просто неба, є в трьох теплицях, одна з яких експериментальна. Власне, тут фермер спостерігає за різними сортами — як дозрівають, як набирають цукру, чи стійкі до хвороб…

Мирона Зворського можна побачити не лише на ярмарку. Він також учасник щорічного фестивалю винограду у Львові. А ще один з ініціаторів створення Спілки виноградарів Львівщини.

— Перспективи у спілки, як і у виноградарів, — сонячні, — піджартовує фермер, — адже у нас що не рік, то теплішає і щораз більше сортів винограду дозріває.

Погоджується з Мироном Зворським і фермер із Звенигорода Пустомитівського району Іван Косач. Свої три гектари виноградників він разом із дружиною брата посадив трохи більш як три роки тому. Як і Мирон Зворський, починав біля хати, але згодом захотілося мати не півсотні кущиків — цілу плантацію.

А недавно виноградарі «Грона Галичини» і «Галицького грона» взялися ще й за спільний проєкт — разом засадили ще п’ять гектарів площі біля села Бірче Городоцького району…

Із того, як кількісно зростає членство у Спілці виноградарів області — нині там близько 40 членів, — можна дійти висновку, що географія виноградарства в Україні розширюватиметься і до традиційно виноградарського Закарпаття, Одеської, Херсонської, Миколаївської областей додасться ще й Львівська. Напевно, й сусідні з нею.

Одне лиш зауваження є у виноградарів: аби держава стимулювала розвиток галузі — спеціальними проєктами, дешевими кредитами… Інакше молдовський виноград, який долає неблизький шлях до Львова, й надалі буде на кілька гривень дешевший за місцевий, вирощений у межах області.

На фото автора: ось такі грона виростили подружжя Мирон і Оксана Зворські та Іван Косач з братовою Оксаною.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове