Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

«Листи щастя» від газівників

Олег ГРИГОРЕНКО.

На початку опалювального сезону газові компанії стали масово розсилати своїм клієнтам «листи щастя» з вимогою найближчим часом погасити заборгованість за надані послуги. Інакше, пригрозили, її буде стягнуто через суд, разом із вартістю всіх судових витрат, юридичного супроводу і чималою штрафною пенею.

ТАК, «Рівнегаз», який в області обслуговує 10,2 тисячі кілометрів розподільних газопроводів, по яких блакитне паливо доставляється 265 тисячам клієнтів компанії, розіслав аж 65 тисяч таких листів-попереджень. «Від початку запровадження карантину 18 тисяч клієнтів АТ «Рівнегаз» жодного разу не сплатили за розподіл газу. Їхній сукупний борг наразі становить 5 мільйонів гривень. Загалом же поточну заборгованість сьогодні має кожний четвертий клієнт компанії», — таку інформацію опубліковано на порталі компанії.

І не лише на Рівненщині так склалося, а повсюди в областях люди масово не сплачують за газ. Та, власне, й за решту комунальних послуг.

Як зазначають експерти, борги за доставку газу накопичилися ще й тому, що на самому початку запровадження карантину, 17 березня, Верховна Рада України ухвалила закон №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». Ним було заборонено як штрафувати громадян за несвоєчасну оплату комунальних послуг, так і «відрізати» газ, світло та воду і примусово виселяти людей із житла за такі борги. Документ чинний упродовж усього карантину, та ще 30 діб після повного його скасування в державі. В ньому, зокрема, йдеться і про заборону від’єднувати від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пеню за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг… Частина домовласників сприйняла це як дозвіл не платити за послуги взагалі. Певно, сподіваючись, що всі борги їм потім пробачать-подарують — «спишуть» на карантин. І марно.

Бо в цій ухвалі парламентарів, проте, газівники знайшли юридичну шпарину. «Ми не застосовуємо санкцій за протермінування оплати за послугу розподілу газу. Однак під час карантину немає мораторію на стягнення боргів у судовому порядку… І представники АТ «Рівнегаз» уже подали понад 1,9 тисячі таких позовних заяв про стягнення заборгованості за послугу з розподілу. Суди навіть винесли ряд рішень на користь підприємства, які передані у виконавчу службу. Незабаром буде подано нові позови проти клієнтів…» — заявив комерційний директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницький. Водночас чиновник нагадав, що відповідно до Закону «Про виконавче провадження» у разі наявності боргу суд може накласти арешт на майно і заборонити боржнику виїжджати за кордон.

Словом, як не крути, як не тяжко людям ведеться нині за хронічного та ще й карантинного безгрошів’я, а платити доведеться. Бо ні карантин, ні ухвала парламентарів для комерційних структур із надання послуг ЖКГ не завада стягувати гроші. Принаймні так треба розуміти всі ці «листи щастя» від газівників, у яких дається і докладне «юридично-правове обґрунтування» судових санкцій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове