Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Осінні тарифні гойдалки

Олена БЕГМА.

МІНІСТЕРСТВО фінансів на цей опалювальний сезон прогнозує нижчу оплату тепла, ніж торік. Зокрема, ось що повідомив міністр фінансів Сергій Марченко: «На ринку з’явилося більше постачальників газу, є можливість вирішувати, з ким краще працювати… Тому, я сказав би, що на ринку газу немає монополії, а є змога вибирати. Є ринок і є ринкова ціна. Але зараз ринкова ціна на газ є нижчою, ніж була минулого опалювального сезону».

Можна сказати, що цією заявою напередодні місцевих виборів високопосадовець підсолодив пігулку для народу. Адже на старті опалювального сезону скорочено субсидії на майже 40%. При цьому зменшення передбаченої на них суми пояснили тим, що заплановано черговий підйом мінімальної зарплати.

Держспиртозавод пішов із молотка

В УКРАЇНІ відбувся перший аукціон із продажу державного підприємства для виробництва спирту. Як повідомив Фонд держмайна, з молотка пішов Немирівський спиртозавод. За стартової ціни 49,57 млн грн його продали за 55,08 млн. Не густо, з огляду на прибутковість подібних підприємств. Покупець — ТОВ «ЛВН Лімітед», засновником цієї компанії є «Немірофф Інтеллектьюал Проп’єрті Істеблішмент» (та сама торгова горілчана марка Nemiroff), яка у цьому ж районі виробляє свою продукцію і, власне, була єдиною, хто подав заявку на участь в аукціоні.

Як відомо, в Україні скасовано держмонополію на ринку спирту. При цьому до липня 2021-го не можна відкривати нових спиртозаводів. На першому етапі приватизації галузі на аукціони обіцяють ви- ставити 16 підприємств «Укрспирту». Так, до кінця жовтня мають продати ще два вінницьких спиртозаводи: Овечацький, що у селі Дружне Калинівського району, та Бершадський. Стартова ціна кожного з підприємств однакова — 19,8 млн грн.

Платіжні картки і мародерство

У ПЕРІОД карантину в країні в рази зросла кількість безготівкових операцій із платіжними картками. Чим не проминули нагоди скористатися банки, запровадивши, по суті, безбожні ціни на свої послуги. Особливо вони непідйомні для малого і середнього бізнесу, який у час пандемії і так ледь зводить кінці з кінцями. Так, сьогодні за кожні 100 грн, заплачені карткою, підприємець повинен 2,5-3 грн віддати банку.

Комісія за розрахунок платіжними картками в Україні у сім з половиною разів вища, ніж у країнах Євросоюзу. Парадоксально, але у ХХІ столітті за існуючих технологій розрахунок готівкою для українського підприємця в 100-150 разів вигідніший, ніж карткою. Міркуйте самі: вартість інкасації банком готівкової гривні в середньому коштує 0,02% від суми. А комісія банків і платіжних систем за проведення карткових платежів коливається в межах від 1,8 до 3%...

«Розмовляють російською»

ЕСТОНІЯ не хоче напливу українських заробітчан. Таку, здавалося б, недобросусідську заяву на адресу наших співвітчизників, які повсюди зажили слави великих працелюбів, зробив міністр внутрішніх справ Естонії і голова Консервативної національної партії Март Хельме. Втім, його аргументи стосувалися аж ніяк не репутації українців як найманих робітників. Наріжним каменем у розвитку своєї країни естонці вважають національний та економічний патріотизм. Українці, прибуваючи на заробітки, готові працювати за мізер, хапаються за будь-яку роботу, навіть не торгуючись, сказав Март Хельме. Через це можуть утратити роботу самі естонці.

А ще ця країна не зацікавлена у великій кількості українських заробітчан, бо вони розмовляють російською мовою. «Сьогодні в Естонії приблизно 25% людей розмовляють переважно російською. Є небезпека, що естонська мова з часом може опинитись у меншості. Оскільки українці розмовляють російською, ми не хочемо, щоб їх у нас стало забагато. Розумію, може, їм так легше. Але таким чином вони поповнюватимуть російськомовне населення Естонії», — аргументував тамтешній міністр.

За деякими оцінками, в Естонію, населення якої становить 1,3 млн чоловік, останніми роками прибуло майже 30 тисяч трудових мігрантів з України. Багато хто з них працює в будівельній галузі.

Майже вдвічі більший, ніж у ЄС

НАЗВАНО середній вік авто в Україні. За даними Укравтопрому, серед усіх зареєстрованих на українському ринку легкових машин він сьогодні дорівнює 14 рокам. Щоправда, вік легковиків різниться залежно від країни-виробника. Так, для автомобіля зі США, Європи чи Японії цей показник у нас становить 11,6 року, тоді як для машин вітчизняного виробництва (ЗАЗ) — 17 років. Наймолодшими у рейтингу виявилися моделі китайських і корейських марок — зазвичай їм не більше восьми років.

Нагадаємо, середній вік легковиків у ЄС — приблизно вісім років, а в США — трохи більше дев’яти.

Заліз на потяг заради фото

18-РІЧНИЙ мешканець Одеси потрапив до лікарні, після того як його вдарило струмом на вагоні товарного потяга поблизу станції «Одеса-Західна». Як повідомили у пресслужбі Національної поліції регіону, хлопець видерся на вагон, аби зробити селфі. Внаслідок удару струмом він зазнав термічних опіків усього тіла. «Стан потерпілого тяжкий, лікарі в реанімації борються за його життя», — зазначили в поліції.

Невтішна демографічна динаміка

ДО 2025 року населення України скоротиться на 1 млн осіб. Про це йдеться в нещодавно опублікованому щорічному звіті МВФ «Перспективи світової економіки». Згідно з даними МВФ, на кінець нинішнього року населення нашої держави дорівнюватиме 41,536 млн осіб, на кінець 2021-го — 41,369 млн, 2022-го — 41,204 млн, 2023-го — 41,039 млн, а наприкінці 2025-го становитиме 40,712 млн осіб.

До речі, в Україні за «електронним переписом Дубілета» проживає 37,2 млн осіб, без урахування ОРДЛО й Криму. У попередньому Кабміні заявляли, що відхилення не перевищує 2,86%.

У лещатах безробіття

КІЛЬКІСТЬ людей, що перебувають на обліку в Державній службі зайнятості, впродовж карантину зросла на 62% — до майже півмільйона осіб. При цьому кожний другий співвітчизник свого часу втратив робоче місце саме у зв’язку з санітарно-епідемічними обмеженнями, запровадженими урядом. Розмір виплати допомоги у зв’язку з безробіттям залежить від страхового стажу, підстави припинення трудових відносин та розміру заробітної плати, отримуваної громадянином перед звільненням.

Підірвала суперницю гранатою

НА ДОНЕЧЧИНІ жінка через ревнощі хотіла знищити суперницю гранатою.

…Це сталося на приватному подвір’ї в селі Іванопілля, що поблизу міста Костянтинівка. Там було встановлено «розтяжку» з гранатою РГД-5, яка вибухнула, щойно 55-річна жінка прочинила хвіртку. Господині обійстя пощастило вижити, але вона дістала тяжкі травми і втратила багато крові.

Оперативники карного розшуку встановили та перевірили коло осіб, що могли виношувати наміри ліквідації жінки, яка є колишньою полоненою бойовиків. Було зібрано речові докази з місця вибуху, проведено понад 10 різних експертиз. І незабаром поліцейські з’ясували-таки, хто скоїв цей злочин. Винуватицею виявилася 49-річна жителька Луганської області, знайома потерпілої. За попередніми даними, мотивом замаху на вбивство стали ревнощі. Не поділили чоловіка! ДНК-профіль, виявлений на спусковому важелі гранати, збігся з профілем підозрюваної. Було досліджено, що вона приїхала до Костянтинівського району, встановила «розтяжку» і відразу після скоєння злочину втекла додому на Луганщину.

Фігурантці повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове