Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

«Я спитав у ясеня»...

Марина ТІШКОВА.

«Я поставлю тобі п’ять важливих питань», — так запанібрата нещодавно звернувся до українців з телеекранів Президент В. Зеленський. Всенародне опитування, як його назвали, має відбутися 25 жовтня паралельно з місцевими виборами.

ЧИ ПІДТРИМУЄТЕ ви: ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах; створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей; скорочення кількості народних депутатів до 300; легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих; право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності — думку громадян саме з цих приводів хоче знати керівництво держави, аби потім ухвалювати рішення, так би мовити, від імені й волею народу. При цьому Глава держави підкреслив, що опитування проводитиметься поза виборчим процесом, не за бюджетний кошт, за межами дільниць і правового поля.

Загалом, напівжартома кажуть експерти, похвально, що Глава держави хоче знати думку народу, але є кілька нюансів. Насамперед, як заявив колишній генпрокурор Ю. Луценко (а також відомі фахівці з виборчого процесу О. Черненко, голова громадянської мережі «Опора» О. Айвазовська й чимало інших), «ні Конституція, ні Виборчий кодекс, ні закони не дають Президенту права на будь-яке опитування в день виборів. Для чиновника, навіть найвищого рангу, заборонено робити те, що не дозволено обсягом його повноважень». В іншому разі це зловживання владою.

Якщо мета заходу — вивчити громадську думку, то є чіткі правила, як слід це робити, котрих у даному випадку не дотримано. Адже не оприлюднено методології, не забезпечено контролю і правильної вибірки, що відповідатиме демографічним, географічним, віковим та іншим характеристикам українського суспільства. Незважаючи на заявлену масовість, опитування репрезентативним не буде, бо охопить лише тих, хто прийде на вибори, а з них — тільки тих, хто побажає взяти в ньому участь.

Загалом усенародне опитування як інструмент — це той самий загальнонаціональний референдум, але з іншими правовими особливостями. Однак якщо воно не проводиться державою (за згодою парламенту та на кошти держбюджету), то його правові наслідки — нульові, це все одно, як діти колись заповнювали «анкети для друзів»… Попри свою, на перший погляд, нікчемність захід загрожує дуже великою потенційною шкодою — стане прецедентом. «Партійне шулерство з цим опитуванням відкриває дорогу для аналогічних дій інших, в тому числі антиукраїнських сил. Це легалізація псевдореферендумів ЛНР/ДНР по всій країні», — наголосив Ю. Луценко, додавши, що Президентові на другому році повноважень час не запитувати, а давати відповіді.

Стає цікаво: навіщо Глава держави бере участь у досить дивному заході, який фінансується невідомо ким (звичайно, проводити опитування можуть волонтери безкоштовно, але ж друк тих самих листів, їх підвезення на дільниці таки коштують грошей) і жодного правового наслідку не має? Більшість експертів одностайні: партія «Слуга народу» боїться програшу на місцях, тож хоче відмобілізувати молодь, яка давала «зеленій» владі основні голоси і якій не менш, ніж, скажімо, пенсіонерам, гріє душу популізм, прийти на виборчі дільниці. Все вищезазначене служить непрямим доказом: певності влади у достатній підтримці з боку народу, а значить, і у своїй легітимності немає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове