Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Земля тривоги нашої,

або Про «брехунів та маніпуляторів»

Михайло ГУБАШ.

Передвиборна гонка добігає кінця. Соціологія показує, що нового «бліцкригу» в «Слуг народу» вже не буде. Максимум, на що вони можуть розраховувати на місцевих виборах, — 15-20%. Тож ситуацію їм треба терміново рятувати. Як? Та дуже просто — старим перевіреним способом, тобто обіцянками-цяцянками. Мовляв, нехай людці радіють і голосують за нас, служивих…

МИНУЛОГО четверга Президент Володимир Зеленський, виступаючи на форумі «Земля — народу», повідомив, що підписав указ про передавання понад 2 млн гектарів землі сільгосппризначення з державної до комунальної власності.

Він зазначив, що 26 жовтня всі новостворені громади мають отримати землю і зможуть використовувати кошти від землекористування для розвитку та благоустрою своїх громад. Зеленський наголосив, що законодавство країни забороняє продаж земель комунальної власності, і це є гарантією того, що наступні покоління українців залишатимуться господарями своєї землі.

«Це справді історичний день. Це красномовна, переконлива і найкраща відповідь усім, вибачте, брехунам та маніпуляторам, колишнім деяким президентам, прем’єр-міністрам, колишнім адвокатам, чинним кумам, сміливим блогерам, які ховаються десь в Іспанії, і «молодим прогресивним реформаторам». Всі вони в один голос кричали, що ми вкрали в українців землю. Після сьогоднішнього дня у них є лише два шляхи: або визнати свою помилку і вибачитись за свою брехню, або замовкнути і не заважати нам робити життя українців краще», — виголосив Зеленський. Відчуваєте, який стиль, які емоції, яка патетика? Ну справжній майстер словесного... жанру.

Ну що після такої полум’яної промови Глави держави може подумати пересічний українець? «А що тут думати? — скаже він. — Гайда, хлопці, дружно голосувати за «ЗЕлену» партію нашого Президента, котрий, як він стверджує, зберіг для нас і наших нащадків землю і «робить життя українців краще», тобто кращим.

Напевне, саме на таку реакцію українського виборця сподіваються в Офісі президента. Проте у людини, яка бодай трохи ознайомлена із ситуацією, мимоволі виникає сумнів: а чи не роздерибанять «даровану» земельку місцеві мафії?

Та то таке. Бо є ще пекучіше питання. За даними статистики, у державній власності перебуває понад 10 млн га сільськогосподарських земель. Тож якщо 2 млн га «від Зеленського» перейдуть у комунальну власність, яку не можна приватизувати, то куди, точніше, кому підуть (чи вже пішли?) решта 8 млн га державних земель? Куди вони поділися? Хто їх украв чи збирається вкрасти? Про це Президент чомусь анічичирк. Чому? Питаннячко.

А щоб його уникнути й не відповідати, на допомогу своєму партайгеносе на тому ж земельному форумі поспішив голова Держгеокадастру Роман Лещенко, який раніше працював на посаді Уповноваженого Президента Зеленського із земельних питань. Він повідомив, що в Україні більше нема 10,4 млн га землі сільгосппризначення державної форми власності, як раніше запевнялося: «Це була брехня. Вводили в оману і стверджували, що є ця земля у держави». Нині, за його словами, після передавання ОТГ 2 млн га землі, у держави залишиться всього… (якщо стоїте, то сядьте, бо впадете) — 750 тис. га!

А куди ж поділися аж 7,65(!) млн гектарів (10,4 млн — 2,750 млн = 7,65 млн)?!

Як куди? Хіба не зрозуміло? Та розікрали «папєрєднікі»! «Бігаючи по телеекранах, здійснювали грабунок у режимі реального часу. Тому вони і противляться земельній реформі», —— без тіні сумніву заявив керівник Держгеокадастру. Щоправда, зазначив, що 1,7 млн га держземель були передані у комунальну власність ще в 2018-2019 роках. Тобто при тих же попередниках, яких він звинувачує у розкраданні. Тож під питанням залишаються вже не 7,65 млн гектарів, а на 1,7 млн га менше, тобто майже 6 мільйонів. Утім, ця цифра не остаточна.

Попередник нинішнього очільника Держгеокадастру Денис Башлик навесні цього року також говорив, що статистичні дані про понад 10 мільйонів гектарів держземель не відповідають дійсності. Проте скільки насправді залишилося землі у держави, чомусь не уточнив. Але це тоді ж, навесні, зробив голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський (фракція «Слуг народу»), який у квітні повідомив: «В Україні у державній власності близько 7,5 млн га аграрних земель».

Овва! Ще навесні в країні було сім із половиною мільйонів гектарів державної землі сільгосппризначення, а вже за якихось пів року залишилося 2,75 млн га! І «хутко зникли» ці 4,75 мільйона гектарів неоціненної родючої землі не за Януковича і не за Порошенка, а за нової «зеленої» влади… Всього за пів року! То хто ж насправді є «брехуном та маніпулятором»? Хто першим кричить: «Тримай злодія!»?

Створюється враження, що сьогоднішня влада тримає за дурнів увесь український народ, який, на її думку, не здатен думати й критично аналізувати ситуацію. Невже це правда? Найближчі вибори покажуть.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Борги загрожують зимівлі
Читати
Нові правила затверджено
Читати
Стійкий духом
Читати
Як в Iталії навесні
Читати
Співпраця через лазівки
Читати
Живемо кволо і мало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове