Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Сила трьох трав

Оксана МИХАЙЛИШИНА, травознай.

Пропонуємо перелік чаїв із рослин-суперцілителів, які дарує нам наша земля. Оберіть ті, які найнеобхідніші для вашого здоров’я та найбільше смакують. Пийте щодня протягом місяця, затим робіть перерви на півтора-два місяці.

Лопуховий чай. У народній медицині корінь лопуха використовують для лікування захворювань легенів, шлунка і шкіри, для поліпшення травлення, як сечогінний засіб. Напій стимулює очищення лімфатичної системи та крові, сприяє виведенню токсинів із сечею й потом, допомагає запобігти різним інфекціям, сприяє поліпшенню стану за діабету та захворювань печінки.

Корінь лопуха справляє протизапальну дію, полегшуючи біль при ревматизмі й артриті, запаленні сідничного нерва, подагрі, акне, вуграх, набряках, каменях у нирках.

Для приготування чаю викопати бажано однорічний корінь лопуха. Він має бути досить твердий. Вимити, трішки зчистити шкірку та дрібно нарізати. Корінь лопуха можна придбати в аптеці.

2 столові ложки кореня залити 500 мл окропу, прокип’ятити на слабкому вогні близько 10 хвилин. Дати настоятися ще 20 хвилин, процідити і пити гарячим тричі на день по 150-200 мл.

Протипоказання: виразка шлунка, підвищена кислотність.

Чай із кропиви. Це чудовий очисний напій для природної детоксикації крові, позбавлення від токсичних речовин, які впливають на загальне самопочуття і стан здоров’я. Він сечогінний, помічний за проблем печінки й нирок, допомагає поліпшити обмін речовин, володіє потужним сечогінним ефектом, виводячи зайву воду і токсини. Допомагає при хворобах жовчного міхура, печінки, від подагри та ревматизму.

Чай із кропиви зміцнює судинні стінки, очищує кров. Цілющі властивості рослини сприяють нормалізації жіночого циклу, допомагають збільшити кількість молока мамам-годувальницям.

Для приготування взяти чайну ложку свіжої або сухої подрібненої кропиви, залити 250 мл окропу, проварити до хвилини, дати охолонути, процідити і додати пів чайної ложки соку лимона. Вживати не більше трьох чашок на добу.

Протипоказання. Кропива протипоказана людям, що страждають на варикозне розширення вен, тромбофлебіт, атеросклероз, гіпертонію, а також вагітним.

Ромашковий чай — неймовірно корисний напій, який допомагає боротися з багатьма захворюваннями й порушеннями, починаючи із болю у шлунку й закінчуючи безсонням.

Ромашковий чай п’ють у разі застуди й підвищеної температури, він помічний людям із проблемами дихання, при головних болях, якщо додавати в нього мед із лимоном. Також в напій можна класти по щіпці м’яти або меліси, які підсилюють заспокійливий ефект і допомагають швидше заснути.

Чайну ложку квіток ромашки (за бажання додати по щіпці м’яти, меліси, валеріани) залити 250 мл окропу, настояти 10 хвилин. Додати меду, пити теплим по пів склянки за пів години до прийому їжі тричі на добу.

Протипоказанням є індивідуальна непереносимість.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове