Архів
Вівторок,
20 жовтня 2020 року

№ 80 (19828)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Кидати курити треба поступово

НЕРІДКО можна чути від курців: «Я вже давно розлучився б із цигаркою. Та ніяк не можу». Передусім важливо зрозуміти, що шкідливим є не стільки нікотин, скільки продукти згорання тютюну і паперу (так звані смоли).

У курців зі стажем виникає психологічна (звичка тримати цигарку в роті, затягуватися — сам процес куріння) та фізична (ейфорія, зменшення тривоги — вплив нікотину на організм) залежності від тютюну.

За фізичної залежності якщо людина різко припиняє вживати тютюн, у неї може виникнути абстинентний синдром: стан тривоги, тахікардія, посилене слиновиділення. Саме тому, згідно з медичними протоколами, рекомендується поступове зменшення кількості випалених цигарок чи вживання цигарок із меншим умістом нікотину.

Як варіант можна спробувати нікотиновмісні гумки чи пластирі. Вони допоможуть отримати бажану кількість нікотину, не вдаючись до куріння.

Та найважче впоратися з психічною залежністю (звичкою курити). Щоб зрозуміти природу психічної залежності, варто звернутися до психосексуального розвитку людини (згідно з теорією З. Фрейда), де оральна фаза є першою стадією. Коли дитина смокче груди матері, в неї відбувається подразнення ротової порожнини, вона отримує задоволення, заспокоюється. Якщо ж дитину рано відлучили від грудей або немовля було на штучному вигодовуванні (сумішах), дитя не отримує достатньо оральної стимуляції.

У дорослому віці, потрапивши в стресову ситуацію, такі люди (через незавершену оральну фазу в дитинстві) часто курять, гризуть олівець чи ручку, нігті, смокчуть льодяники, тим самим здійснюючи оральну стимуляцію, що допомагає їм заспокоїтися.

За психічної залежності потрібно зруйнувати зв’язок між оральною стимуляцією й відчуттям заспокоєння. Цим займаються психотерапевти, допомагаючи людям переосмислити та зрозуміти причини куріння і, як результат, — позбавитися цієї звички.

Часто психотерапевти радять носити на шиї у вигляді прикраси ємність (маленьку пляшечку) з ефірною олією апельсина, лаванди чи евкаліпта. Й коли людина відчуває потребу запалити цигарку, вона відкриває пляшечку і вдихає ефірну олію. Стійкий аромат перебиває бажання курити, переключає мозок людини.

Варто також звернути увагу на умови, за яких виникає чи посилюється бажання курити, й уникати таких ситуацій (так званий контроль стимулів).

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове