П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46962

  • Рядки з листів

Досить із нас знущатися

ДЕРЖАВА — це поєднання влади з народом. У нас же влада живе і багатіє, а народ животіє. Бандити повинні сидіти в тюрмах. Якщо ж вони керують країною, то остання стає зоною, а народ відбуває покарання. Суди, поліція не захищають простих людей — це тепер уже підрозділи бандитської влади. Українців, корінну націю, відсторонили як другосортну. Національність викреслили з усіх документів. Українську мову витісняють. Патріотів, що намагаються захистити інтереси української нації, її історію і культуру, прирівнюють до фашистів. Як на мене, то недоречно навіть порушувати мовне питання, бо й так зрозуміло, що в Українській державі державною має бути саме українська мова, незалежно від того, скільки і яких нацменшин проживає на її території. Кожний, хто мешкає в Україні, повинен знати українську мову і поважати її як мову території, яку він обрав собі для проживання. У кожній державі має бути взаємна людська повага незалежно від віросповідання, національної приналежності та мови. Але державною мовою повинна бути мова титульної нації. В Україні це українська. І крапка.

Нашій країні потрібні нові народні лідери — справжні, сильні, безкомпромісні, порядні, які не служать жодній партії і олігархічним кланам. Певен, є такі, хто не побоїться взяти на себе відповідальність, об’єднає народ, врятує Українську державу і не дасть банді більше над нами знущатись. А щоб виплекати такого лідера, ми самі маємо бути патріотами, гордитися тим, що ми українці, берегти рідну мову, культуру і захищати свою Батьківщину, а не шукати кращого життя за кордоном. Хто захистить неньку Україну, як не ми самі? Народна єдність — сила, яку не побороти. Це патріотизм, совість, чесність, відповідальність та непримиренність до ворогів, зрадників і бандитів, шахраїв, казнокрадів і брехунів. Слава Україні!

Петро ДУБАСЬ.

с. Петрушки

Києво-Святошинського району

Київської області.

 

На Хмельниччині, як і в Україні загалом, продовжує рости рівень захворюваності на COVID-19. Недуга не бере до уваги ні віку, ні соціального статусу. Більшає, на жаль, і летальних випадків. Проте деякі люди досі скептично ставляться до небезпеки захворіти, навіть стверджують, що коронавірусу не існує. Але повірте тому, хто кілька тижнів боровся з цією недугою, що це не так.

...15 вересня повернувся додому з підвищеною температурою тіла і слабкістю. Потрапити на прийом до сімейного лікаря не вдалося, бо той день був не прийомний, а на наступний уже не виявилося талонів. В амбулаторію сімейної медицини, яка знаходиться у Хмельницькій міській поліклініці №4, не пропустили через високу температуру. Враховуючи таке безвихідне становище, зателефонував начальнику охорони здоров’я Хмельницької міськради. І тільки після нашої розмови зі мною зв’язалася сімейний лікар, яка, до речі, сама була на лікарняному, і дала поради щодо лікування.

Мій стан погіршувався, рентген виявив пневмонію, але в лікарню мене не поклали через відсутність вільних місць, а крім того, ще не був готовий тест на COVID-19. Його результат отримав аж через 12 днів. Як мені пояснили, все через велику чергу. У приватній же лабораторії вартість ПЛР-тесту коливається від 600 до 2000 грн.

Окремо хочу висловити подяку всім лікарям, які, ризикуючи власним життям, ведуть боротьбу з коронавірусом, і зазначити, що жоден із них так і не одержав обіцяного урядом збільшення зарплат і доплат. До речі, не видно того істотного підвищення видатків на медицину і в представленому Кабміном держбюджеті на 2021 рік. Зате значно збільшуються витрати на силові структури. Не обділили «слуги народу» і себе. На мільйони гривень (184, 357 та 186 відповідно) зросте фінансування Верховної Ради, Офісу президента та Кабміну.

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.