П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46950

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Який порядок зарахування до стажу роботи періодів перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням?»

Віктор ШМЕРХЛЬОВ.

с. Бушинка

Тиврівського району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 24-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) у редакції, що була чинна до 01.10.2017, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховувався до страхового стажу для призначення пенсії за віком і до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» із 01.10.2017 внесено зміни в абзац четвертий частини першої статті 24-ї Закону 1058, відповідно до якого час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, під час звернення за призначенням пенсії за віком/переведення з інвалідності на вік відповідно до Закону 1058 починаючи з 01.10.2017 до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах, зараховується час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Також варто пам’ятати, що обчислення страхового стажу за період до 01.01.2004 здійснюється згідно з раніше чинним законодавством, тобто відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон 1788).

Статтею 56-ю Закону 1788-го передбачено, що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, період перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням по 31.12.2003 зараховується відповідно до статті 56-ї Закону 1788-го як до страхового, так і до пільгового стажу під час призначення пенсії за віком.

 

«За яких умов жінка може сьогодні піти на пенсію в 55 років, і скільки страхового стажу треба мати?»

Клавдія МІСЯЧНА.

с. Богодарове

Барвінківського району

Харківської області.

 

У ЧИННОМУ законодавстві немає норми, за якою жінки могли б піти на пенсію за віком у 55 років. Така норма діяла до 1 січня 2015-го. Нині змінилися вимоги як до пенсійного віку, так і до тривалості страхового стажу. Із квітня 2020-го жінки мають право вийти на пенсію в 59 років 6 місяців за наявності не менш як 27 років страхового стажу.

 

«3 березня 2020 року з управління Пенсійного фонду в м. Києві було відправлено пакет документів на моє ім’я в управління Пенсійного фонду в м. Кропивницькому. Проте я досі не отримала відповіді. Мені цікаво знати: за наявності стажу 23 роки пенсія в розмірі 1700 гривень справедливо?»

Антоніна БЕЗ’ЯЗИЧНА.

м. Кропивницький.

 

ЗВЕРНЕННЯ щодо розміру призначеної пенсії розглядає те управління Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебуває на обліку і в якому міститься його пенсійна справа.

На розмір пенсії впливає як тривалість страхового стажу, так і заробітна плата, яку ви одержували під час роботи. Якщо заробіток був невисокий, а пенсію призначено до 1 жовтня 2011 року, то за 20 років стажу вона має бути 1712 грн (з 01.07.2020) і додатково 3 відсотки за стаж понад 20 років.

Радимо з’ясувати, чи всі періоди трудової діяльності зараховано до вашого стажу.