П’ятниця, 16 жовтня 2020 року № 79 (19827)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19827/print.php?n=46941

  • Продовження теми

Втручається держава-агресор?

Віталій НАЗАРЕНКО.

Смолинському та Ірванцівському торфозаводам, чию діяльність докладно висвітлюють «Сільські вісті», вкотре поставили підніжку: заблокували рахунки! Голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов має підозру, що такі дії є результатом негласної змови між конкретним державним виконавцем і керівництвом «Чернігівторфу» з російським «Альфа-Банком».

9 ВЕРЕСНЯ державний виконавець Новозаводського відділу державної виконавчої служби (ДВС) у Чернігові Любов Шило заблокувала непокірним торфовидобувникам рахунки. Як з’ясувалося пізніше, рішення було прийняте всупереч Закону «Про виконавче провадження», адже чиновниця мала з’ясувати в автоматичній системі обліку статус заводів (вони перебувають у стані приватизації, отже, будь-які дії заборонені).

Блокування рахунків торфозаводам, певна річ, повністю застопорило всю їхню господарську діяльність. Представники підприємств терміново поїхали на зустріч із керівництвом Державної виконавчої служби, і з боку виконавців було проведено колосальну й безпрецедентну роботу для залагодження ситуації. Однак спершу намагання іншого працівника ДВС скасувати попереднє «блокувальне» рішення не давали результату.

«Альфа-Банк», у якому були відкриті рахунки, не зміг (насправді, як з’ясувалося, не захотів) зняти арешт, незважаючи на відповідну письмову вимогу державного виконавця. Фінустанова продовжувала водити за носа як ДВС, так і директорів заводів. Довелося діяти радикальним чином — торфовидобувники пригрозили взяти в облогу офіс банку в Чернігові. Опір як рукою зняло: рахунки заводам було розблоковано.

До речі, рахунки філіям у російському «Альфа-Банку» відкривав саме «Чернігівторф». За словами Андрія Страхова, навіть за величезного бажання перейти в інший чи інші банки без згоди держпідприємства в торфозаводів нічого не вийде. А з огляду на існуюче протистояння між ними та міністерськими призначенцями це взагалі нереально!

Цілком можливо, що маємо черговий доказ втручання держави-агресора в господарську діяльність стратегічних держпідприємств — цього разу із боку банківських структур, пов’язаних із нею. Росія спливає і в деяких інших моментах. Річ у тому, що впродовж двох місяців директору Смолинського торфозаводу Валентині Огієнко надходять дзвінки з погрозами. Невідомі телефонують із російських номерів...

Сьогодні робота підприємств стабільна. Однак їхня боротьба за право чесно та успішно працювати триває.