П’ятниця, 9 жовтня 2020 року № 77 (19825)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19825/print.php?n=46896

Фокус від Держгеокадастру

Іван ЗОЗУЛЯ.

с. Торканівка

Тростянецького району

Вінницької області.

ВЛАДА так заколисала село, що колиска вже майже порожня. І першим кроком до розвалу села, на мою думку, стала земельна реформа, яку нам подарував «найуспішніший» президент Кучма і наш земляк академік Саблук. Згідно з цією реформою всі члени колгоспів та колгоспні пенсіонери отримали земельні паї, а для інших (медиків, учителів, працівників культури і решти жителів країни) було створено резервний фонд та землі запасу. З цих державних земель громадяни України, написавши заяву, можуть одержати земельну ділянку для ведення особистого господарства. Все це було красиво оформлено в чудовий закон під назвою Земельний кодекс. Здавалося, чим не щастя? А щоб у цій справі не правила бал корупція, доручили в ній розпоряджатися «кришталево чистому» органу — Держгеокадастру України.

Протягом останніх трьох років до Торканівської сільської ради звернувся 31 житель села з проханням посприяти у виділенні із земель запасу і резервного фонду, що на території сільської ради, по гектару для ведення особистого селянського господарства. Оскільки землями за межами села розпоряджається Держгеокадастр, сільська рада всі ці клопотання відправляла у Тростянецький відділ Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Але там жодне з них не задовольнили, мотивуючи ч. 5-ю статті 116-ї Земельного кодексу України, що ці землі в оренді у ПП «ІЗЗІЯ». Яке з 2009-го не займається сільськогосподарською діяльністю на території Торканівської сільської ради і всі 203,7 га передало в суборенду двом фізичним особам. Строк оренди і суборенди закінчувався 23 серпня 2020 року. Люди чекали цього дня мов свята, а коли він настав, то дізналися, що земля, про яку мріяли, вже знову перебуває в суборенді.

У чому ж фокус? Знаючи про те, що 31 мешканець села, за статтею 5-ю, п. б, статті 121-ї, п. б, того ж Земельного кодексу має право на безоплатне отримання землі для ведення особистого господарства, ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області до завершення строку оренди і суборенди 16 червня ц. р. уклало новий договір оренди з ПП «ІЗЗІЯ» на сім наступних років, тут же передавши 163 га в суборенду фізичній особі.

Ну як вам такий трюк? І головне — ніякої корупції. Тож виходить, що Держгеокадастр навічно позбавив жителів села Торканівка можливості одержати земельні частки. А може, все-таки з цими фокусами нарешті розберуться обласна прокуратура, обласна рада, облдержадміністрація, Верховна Рада зрештою?

Без надії сподіваємось.