П’ятниця, 9 жовтня 2020 року № 77 (19825)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19825/print.php?n=46879

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Цілюща сила винограду

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ВИНОГРАД відомий людям із найдавніших часів. Це, мабуть, найперша ягідна рослина, яку людина окультурила і, можливо, через яку почала вести осілий спосіб життя. Адже для того, щоб виростити і зібрати врожай цих чудових ягід і згодом зробити з них виноградне вино, необхідно було тривалий час проживати на одному місці і постійно доглядати за насадженнями.

У Біблії, наприклад, сказано, що виноград був першою рослиною, яка з’явилася на Землі. Саме ним в основному харчувалися перші люди — Адам і Єва. Крім цих відомостей, важливим також є і той факт, що про виноград в Біблії згадується більше, ніж про будь-яку іншу рослину. Загалом же, за останніми археологічними знахідками, вчені сміливо стверджують: вино вживалося людством ще на зорі свого існування — понад сім тисяч років до нашої ери.

Вченими підраховано, що кожна доросла людина для отримання необхідної кількості вітамінів і мікроелементів, що містяться тільки у винограді, повинна за рік з’їдати до 65-70 кілограмів цих ягід, хоча нині в кращому разі з’їдає тільки 30. І все через те, що він вважається швидше делікатесом, ніж повсякденним харчовим продуктом. Хоча з кожним роком збільшується площа під цією культурою, однак його катастрофічно не вистачає, щоб наситити ринок. Саме тому вирощування винограду в присадибному господарстві має відшкодовувати цю нестачу. Адже з одного куща можна отримати пересічно до 25 кілограмів соковитих грон.

В ягодах винограду є необхідні організму людини мінеральні солі та мікроелементи: калій, марганець, магній, нікель, кобальт, алюміній, кремній, цинк, бор, хром та ін.

Він містить велику кількість вітамінів А, В1, В2, В3 або РР (нікотинова кислота), В5, В6, В9, С, Н, К, Р. У винограді виявлено незамінні амінокислоти (лізин, гістидин, аргініл, метіонін, лейцин) і замінні (цистин, гліцин), які беруть активну участь в обміні речовин. Насіння має до 20 відсотків твердого жирного масла, дубильні речовини, лецитин, флобафени.

З давніх-давен відомо, що темний виноград полегшує відхаркування, тому рекомендований для лікування плевриту, бронхіту, туберкульозу легень. Виноград застосовували ще далекі пращури для лікування дихальної і серцево-судинної систем. Його потрібно вживати через 1,5-2 години після їди. Він сприяє нормалізації ритму серцевих скорочень і артеріального тиску, швидкому сходженню набряків, відтак менше турбує задишка, налагоджується сон, кровотворення, поліпшується стан дихальних шляхів і легенів.

Цінним є те, що шкірка винограду містить віск, ефірну олію, фітостеринові, дубильні і фарбувальні речовини, а в шкірці червоного є речовина ресвератрол — натуральний фенол (карболова кислота), який може пригнічувати ракові захворювання на різних стадіях.

Ця ягода допомагає при анемії, хронічних захворюваннях нирок, артритах, розладах травної системи, болях у суглобах, сприяє поліпшенню обміну речовин і виведенню з організму сечової кислоти.

Виноградний сік вважається одним із найкращих серед фруктових соків через свої тонізуючу і загальнозміцнювальну дії. Його рекомендують при виснаженні нервової системи і занепаді сил. А також справляє позитивний вплив на м’язовий тонус, особливо серцевого м’яза. Він має бактерицидну, сечогінну, проносну, потогінну, відхаркувальну властивості, знижує вміст холестерину в крові і підвищений артеріальний тиск. Ще одна його перевага — не містить шкірки, яка сприяє утворенню газів у кишечнику і викликає метеоризм. Пити сік краще всього за годину до їди тричі на день. Можна використовувати і консервований.

Виноградне листя і гілочки містять до двох відсотків цукрів, велику кількість органічних кислот. У коренях багато вітаміну С, алкалоїдів, глікозидів, дубильних речовин. Всі частини рослини мають у великій кількості солі Si, Na, P, Fe, Cu.

Молоді гілки, вусики, листя допомагають при головному болю, печінні в очах і пухлинах. Для цього їх треба розім’яти і змішати з ячмінним борошном, а затим прикласти на хворе місце.

Згущений сік листя винограду при прийомі всередину зміцнює хворий шлунок, зупиняє блювоту, виразки кишок, жовчний пронос. Сік винограду, застосований зовнішньо, сприяє росту волосся.

Виноградне листя допомагає при кровохарканні. Якщо з соку гілок винограду зварити сироп із цукром і випити, він нормалізує прискорене серцебиття, що спостерігається при захворюванні жовчного міхура, поліпшить апетит, стан після похмілля, зупинить нудоту. Але цей сироп шкідливий при кашлі.

Листя винограду підсилює потенцію. Сік рослини з вином при зовнішньому застосуванні лікує екзему. Але перед цією процедурою потрібно протерти хворе місце содою. Камедь, або згущений сік, змішаний з оливковою олією, при зовнішньому вживанні зміцнює волосся. Сік, що виділяється при спалюванні гілок винограду, при зовнішньому застосуванні лікує бородавки, веснянки, лишаї, особливо, якщо його розтерти з родзинками.

У сучасній народній медицині свіже виноградне листя застосовують при закрепах. Холодний настій листя помічний для поліпшення зору, при ревматизмі. Для приготування настою 350 г листя винограду заливають 3 л холодної води і настоюють протягом трьох діб.

Відвар виноградного листя робить сечу лужною і поступово допомагає позбутися уратних каменів у нирках. Корисний відвар при подагрі. У листі визначені й цукрознижувальні властивості, відтак його успішно застосовують для лікування діабету.

Порошок сушеного виноградного листя вдихають при носовій кровотечі. Ще ним лікують гнійні рани, використовуючи як антисептичний засіб.

Виноградне насіння володіє кровоспинною дією при маткових кровотечах. Соком винограду лікують неврастенію, істерію, функціональні захворювання серця.

Виноград корисний при лікуванні астми, піднімає рівень окису азоту в крові, запобігаючи утворенню тромбів, що знижує ймовірність виникнення серцевих нападів. Це хороший помічник при лікуванні закрепів, нетравлення шлунка. Бореться із захворюваннями печінки. Знімає втому, уповільнює процес старіння.

Однак при лікуванні ним є й деякі протипоказання. Шкідливо вживати ягоди і сік цієї культури при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, діареї. Не варто їсти виноград людям, що страждають на цукровий діабет, ожиріння. При гіпертонії, цирозі печінки, коліті, при карієсі і стоматиті він також може заподіяти шкоду. Не раджу їсти виноград вагітним жінкам.

Його не можна споживати разом із сирими молоком, фруктами і овочами. А також із жирною їжею, мінеральною водою, спиртними напоями. Це загрожує розладом шлунково-кишкового тракту. А ще варто пам’ятати, що перед уживанням виноградне гроно треба обов’язково помити теплою водою.