Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

На «тихе полювання» — з цукерками і свистком

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Нинішня осінь скупа на дощі, але все ж гриби у лісі є. Щоправда, аби їх назбирати, доведеться багато поблукати лісом. Трапляється, що, захопившись, людина заходить занадто далеко. Та так, що ще спробуй її знайти...

НА ПЕРШИЙ погляд може здатися, що губляться в лісі лише новачки. Та це не зовсім так, говорить заступник начальника Центру з оперативного реагування Держслужби з надзвичайних ситуацій Ігор Чуваков. Виявляється, найчастіше забираються в нетрі, з яких потім не можуть вийти, люди, що вважають себе досвідченими грибниками і ягідниками. Причина — самовпевненість. Бувалі грибники на відміну від новачків не бояться ходити до лісу самі.

До типових помилок любителів «тихого полювання» належить одяг-камуфляж. Він може здаватися практичним (зручний, легше прати), але якщо ви заблукали, то ваша «уніформа» зіграє з вами злий жарт. Людина може знепритомніти, а одяг зливатиметься з ландшафтом, і рятувальній групі буде важко її знайти. Тому для походу в ліс доречніше обирати яскраві кольори — червоний, жовтий, білий. Також не слід нехтувати продуктовими запасами. Навіть якщо йдете на природу ненадовго, візьміть легку їжу, що не псується (сухе печиво, шоколад), і хоча б два літри води. У кишеню варто покласти пригорщу льодяників. Рюкзак може загубитися, а цукерки стануть у пригоді: вони підвищують рівень цукру в крові й додають сил. Якщо вживаєте якісь ліки, їх теж треба брати, причому із запасом.

Скептичні читачі зауважать, що у ХХІ столітті — ері технологій — загубитися неможливо: практично кожна людина має мобільний телефон, за яким можна її відстежити. Однак це також розповсюджена помилка: віддалік від цивілізації супутниковий зв’язок часто зникає. Крім того, заряд телефона обмежений. Керівникові пошуково-рятувальної волонтерської асоціації Олексієві Геращенку запам’ятався трагічний випадок, який стався цього літа. У Пирятинському лісі на Львівщині загубилася жінка. Її шукали кілька тижнів, але, на жаль, врятувати не змогли. Зокрема, шанси на виживання зменшив телефон, який першого ж дня розрядився... Тож рятувальники радять заблукалим відразу телефонувати на один із «тривожних» номерів — 112 чи 102 — і не зв’язуватися часто з родичами тощо, щоб не «садити» батарею. До речі, якщо часто ходите в ліс, варто обзавестися переносним акумулятором для телефона (англійською — powerbank).

Натомість, пригадує Ігор Чуваков, кілька років тому вдалося знайти живими і неушкодженими подружжя грибників, котрі заблукали в Болехівському лісі на Івано-Франківщині, до речі, дуже великому. Люди відразу ж зателефонували рятувальникам і чітко виконували інструкції. Зокрема, не полишали місця, з якого здійснили дзвінок, розпалили вогнище й чекали. Одразу було зібрано кілька груп, котрі запускали ракети, періодично запитуючи телефоном, чи заблукалі бачать їх. Пошук тривав майже всю ніч, але закінчився щасливо.

Рятувальники радять брати в ліс свисток. Адже може статися, що ви заблукаєте, знесилитеся і навіть не зможете покликати на допомогу, коли почуєте людські голоси. Але свист добре чути, тож ваш сигнал не проґавлять. Також, якщо загубилися й намагаєтеся самотужки вибратися, залишайте за собою сліди. Наприклад, напишіть на аркушах із блокнота своє ім’я, суть проблеми і напрямок руху. Крім того, шукайте річку, лінії електропередач, залізничне полотно — ці типові орієнтири рано чи пізно виведуть вас до населеного пункту.

А втім, при цьому не варто віддалятися від стежки. В хащах підвищується ймовірність перечепитися об колоду чи камінь і травмуватися чи зустрітися з хижаками. У горах можна навіть зустріти ведмедя... Член правління Асоціації гірських провідників Олексій Сопілко закликає в таких випадках поводитися спокійно, не галасувати. Бурмило, побачивши людину, перші кілька хвилин буде розгублений, тож можна скористатися цим моментом і тихенько піти геть.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вогонь майже приборкано
Читати
Скаржитися по-сучасному
Читати
Хвороба невпинна
Читати
Обрано нового очільника
Читати
Причин трагедії багато
Читати
Ще й підторгуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове