Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У моєму паспорті по батькові записано «Степановна» замість «Степанівна». Чи можуть у мене виникнути проблеми під час оформлення пенсії через цю помилку?»

Руслана АЛЬМУХАМЕДОВА.

м. Миронівка

Київської області.

 

ВІДПОВІДНІ помилки найчастіше виявляють під час оформлення права власності, спадщини та пенсії. Усе залежить від того, як давно така помилка в написанні по батькові супроводжує життя громадянина і як оформлено трудову книжку. Якщо в трудовій книжці написання по батькові відповідає написанню в паспорті, то проблем під час оформлення пенсії не буде.

Якщо ж написання по батькові не збігається, то таку помилку треба або виправляти, звернувшись у державний орган, що видав паспорт, із заявою про виправлення виявленої в ньому помилки, або, у разі неможливості виправлення, звертатися в суд із заявою про встановлення факту належності особі трудової книжки. Також варто звернути увагу на те, як по батькові написано в правовстановлювальних документах на майно і в свідоцтві про народження у дітей, щоб уникнути проблем надалі, наприклад під час оформлення спадщини чи укладання договору купівлі-продажу майна. Звісно, краще виправити помилку й отримати паспорт із правильним написанням прізвища, ім’я, по батькові. Однак, якщо відповідна помилка протягом багатьох років є в інших правовстановлювальних документах, їх також треба буде виправляти, і тут людина має ухвалити рішення сама.

 

«Одержую пенсію за віком. У мене 29 років 10 місяців 24 дні стажу. Чи маю я право укласти договір про добровільну участь і докупити два місяці стажу до 30 років?»

Іванна КОРОБКА.

с. Маркуші

Бердичівського району

Житомирської області.

 

ПЕРЕРАХУНКИ пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, здійснюють, якщо пенсіонер після призначення пенсії продовжував працювати й сплачувати страхові внески. Тому укладення договору добровільного страхування, за яким буде здійснено сплату за два місяці після виходу на пенсію, не дасть права на перерахунок пенсії.

Однак, якщо ви попрацюєте ці два місяці офіційно, щоб за вас було сплачено внески, обов’язково подайте заяву про перерахунок пенсії. Майте на увазі, що для цього не потрібно чекати два роки. Такий перерахунок вам мають здійснити одразу, оскільки пенсіонеру, який набув повного стажу, необхідного для обчислення мінімальної пенсії (для жінок це 30 років), відповідний перерахунок пенсії мають здійснити незалежно від того, скільки часу минуло після призначення/перерахунку пенсії.

Якщо не маєте можливості працевлаштуватися, то варто проаналізувати ваш страховий стаж починаючи з 01.01.2004, з урахуванням якого обчислено пенсію: можливо, є неповні місяці роботи (із заробітком, меншим за мінімальний). За таких обставин до страхового стажу в календарному місяці роботи враховано дні, адже стаж обчислюється пропорційно до сплачених внесків. Наприклад, страховий стаж може становити тільки 15 днів за календарний місяць роботи. Це можуть бути, зокрема, місяці працевлаштування або звільнення з роботи. У такому разі можливо здійснити доплату до мінімального страхового внеску, щоб отримати не 15, а 30 днів стажу на місяць. Тоді доплата, наприклад, за чотири неповні місяці дасть два місяці до вашого набутого страхового стажу. Для визначення суми і періоду доплати радимо звернутися до фахівців територіального управління Пенсійного фонду.

Після здійснення доплати й подання відповідної звітності для перерахунку потрібно звернутися в сервісний центр Пенсійного фонду з відповідною заявою.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вогонь майже приборкано
Читати
Скаржитися по-сучасному
Читати
Хвороба невпинна
Читати
Обрано нового очільника
Читати
Причин трагедії багато
Читати
Ще й підторгуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове