Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Гроші прийшли

Михайло ЛЕВЧУК.

НА САЙТІ облдержадміністрації з’явилось розпорядження про розподіл 432 мільйонів гривень, які виділив уряд із резервного фонду держбюджету для ліквідації наслідків червневої негоди. Найбільше грошей для відновлення зруйнованої інфраструктури адресовано Путильському та Вижницькому районам. Основним розпорядником коштів для відновлення мостів і доріг у гірській місцевості є департамент капітального будівництва й управління інфраструктури ОДА, про ремонт менших об’єктів мають подбати місцеві громади.

Будуються мости через Черемош біля села Розтоки Путильського району. Вони прокладені один за одним загальною довжиною майже 312 метрів. Попередні були зруйновані під час стихійного лиха влітку 2008 року, відтоді транспортний зв’язок забезпечували тимчасові металеві переправи. Реконструкція дороги і зведення постійних мостів не лише поліпшить транспортне сполучення району з областю, а й забезпечить вихід до державного кордону з Румунією через міжнародні пункти пропуску «Руська» та «Шепіт».

Вірус не відступає

В КРАЇ щодня кількість нових випадків захворювання на коронавірус перевищує сотню, крім того, майже 20 осіб заразилися повторно. Причому хвороба не завжди минала в легкій формі. Тому медики вкотре нагадують: не слід нехтувати карантинними нормами, незалежно від того, в якій зоні — «червоній» чи «зеленій» — розташований регіон. Обов’язок кожного — носити маску, користуватися антисептиком і дотримуватися соціальної дистанції.

Для нового засіву

У ЛІСНИЦТВАХ краю розпочалась заготівля посівного матеріалу різних порід дерев, що триватиме до кінця лютого наступного року. Першими взялися до роботи у ДП «Сторожинецьке лісове господарство» — на ділянках, де ростуть найкращі дерева, та на клонових плантаціях збирають шишки ялиці білої. Вони відрізняються від інших хвойних тим, що за низьких температур руйнуються, отож крихітні зернятка розсипаються. Тому насінням ялиці білої треба встигнути запастись до настання перших морозів.

Коли упораються з тією роботою, заготовлятимуть насіння листяних порід — дуба і бука, відтак настане черга ялини та модрини. Всього ж держлісгоспи Буковини запланували заготовити понад 10 тонн високоякісного посівного матеріалу.

Хату — до музею

В ОБЛАСНОМУ музеї народної архітектури та побуту створюють нову етнографічну експозицію просто неба — «Підгір’я Буковини». Це буде господарський двір, який відображатиме минуле сільських мешканців Сторожинецького району. Центральним об’єктом стане цікава в архітектурному плані хата із села Верхні Петрівці, яку почали розбирати. Їй понад 200 років.

Перед тим до музею просто неба уже перевезли (цьому теж передувала експедиційна і наукова робота) старовинну хату із селища Красноїльськ. У подальших планах музейників по сусідству із «Підгір’ям Буковини» створити «Гуцульський двір». Зокрема, вже нині готують до переїзду обійстя із Вижницького району.

Куди на шашлики?

НА ТЕРИТОРІЇ держлісфонду Буковини понад сотня рекреаційних об’єктів. Вони тепер позначені на інтерактивній карті локацій для пікніків, яку створили лісівники спільно з науковцями Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Крім фотографій мальовничих урочищ і галявин, де можна провести вікенд, додається опис природно-заповідного багатства краю.

Найбільше привабливих куточків, обладнаних навісами, столами, альтанками, спеціально відведеними місцями для розведення вогнища, розташування наметів і збору сміття, створено в Сторожинецькому, Сокирянському та Берегометському держ-лісгоспах. Загалом же лісівники інвестували у будівництво нових і відновлення існуючих відпочинкових зон майже пів мільйона гривень.

Як звучить по-народному «Цвіте терен»

NAVKA (Марина Тимофійчук) із Чернівців репрезентувала 13 кліпів, які створила за 13 тижнів, реалізуючи свій проєкт «Україна в піснях». Його мета — відродження народної пісні.

«Я покладалась тільки на свої відчуття при їх обробці, — каже співачка. — Зокрема, для мене «Цвіте терен» в народному виконанні — це більше пісня-драма, де виконавець співає не про своє життя і не про свої емоції, а про когось іншого. Я ж, коли виконую цю пісню, переживаю свій біль і своє щастя через кохання. Це мій потік емоцій та свідомості, це мій крик душі».

Закортіло в депутати

ШАХРАЙ, який представився народним депутатом, виманив у мешканки Чернівців сім тисяч гривень. Потерпіла купилася на обіцянку потрапити до списку кандидатів у депутати міськради від однієї з партії. Коли ж збагнула, що її спроба таким чином зробити політичну кар’єру зазнала фіаско, звернулася із заявою до поліції. Мовляв, дурять народ усякі пройдисвіти… Про власну «доброчесність» промовчала.

Цигарки «спалили» авто

НА ПУНКТІ пропуску «Порубне» прикордонники і митники виявили контрабандне куриво, яке намагався вивезти з України 45-річний чоловік. Під пасажирським сидінням автомобіля «Meрседес» порушник приховав 58 пачок цигарок марки «Гламур». За незаконне перевезення тютюнових виробів горе-контрабандиста позбавили транспортного засобу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вогонь майже приборкано
Читати
Скаржитися по-сучасному
Читати
Хвороба невпинна
Читати
Обрано нового очільника
Читати
Причин трагедії багато
Читати
Ще й підторгуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове