Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

«Качка» луснула

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

«АМЕРИКА викинула понад 2 млрд доларів на фінансування секретних біолабораторій в Україні. Одна із них знаходиться в Тернополі...» Про це написали декілька українських онлайн-видань із посиланням на деякі проросійські телеканали. Ніби там американці мають виключне право доступу до експериментів, від яких в українців різко погіршилося самопочуття якраз у період пандемії коронавірусу.

Чи справді у Тернополі функціонує американська лабораторія і шкодить здоров’ю місцевих мешканців, дізнавалися фактчекери (факт-чекінг — один із напрямів журналістського контролю). Виявилося, це абсолютна брехня, стверджується у матеріалі, підготовленому в співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні».

Вуха у тієї історії ростуть ще від весни, коли в ОПЗЖ заявили про «незаконну» діяльність нібито 15 американських «біолабораторій» на території України. Цю інформацію заперечили СБУ та Посольство США в Україні, назвали її російською дезінформацією. Проєкт реальної співпраці обох країн викладений у відкритому доступі, без жодної конспірації, має назву «Програма зменшення біологічних загроз». Координує роботу згаданої Програми Український Науково-Технологічний Центр (УНТЦ/STCU). Це міжурядова організація, сторонами якої є Азербайджан, Європейський Союз, Грузія, Молдова, Україна, США та Узбекистан. Отож в рамках угоди українські біологічні лабораторії одержали фінансування на модернізацію. Серед них і Тернопільський обласний лабораторний центр.

Висновки журналістського контролю: байки про міфічні американські лабораторії — на руку Кремлю, який активно розкручує теорію про походження новітнього коронавірусу саме зі Сполучених Штатів Америки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вогонь майже приборкано
Читати
Скаржитися по-сучасному
Читати
Хвороба невпинна
Читати
Обрано нового очільника
Читати
Причин трагедії багато
Читати
Ще й підторгуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове