Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Звикли до «корони»?

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Життя в умовах пандемії нагадує останнім часом гру в піжмурки. Комусь пощастить, а хто не заховався — ковід. У маршрутку, куди я заходжу вранці в масці, на мене дивляться з легким подивом. Кожна зупинка додає п’ятьох-шістьох нових пасажирів, зрештою, вони стоять уже в режимі «оселедців», від чого мимоволі хочеться стати невидимкою.

ЦЕ В БУДНІЙ день Запоріжжя так відправляється на роботу. У вихідний краще не наближатися до муніципального транспорту, бо в ці дні та у свята пенсіонерам дозволено користуватися ним безкоштовно. Літні люди теж без масок. Так у тісному гурті переважна більшість із них дістається базару.

У неділю на Критому ринку завізно, в розпалі сезонні заготівлі на зиму. Про засоби захисту згадали, йдучи сюди, поодинокі люди. Більшість продавців теж без маски, а чи наділи для годиться, спустивши на підборіддя. Біля облавків, ларків люди стоять упритул, про дистанцію не дбають ні молоді, ні особи поважного віку. Можливо, хтось би спохопився, згадавши, що вірус іще гуляє поміж нас, але ніхто не дбає про таке нагадування, як це було на початку карантину, коли тут, на Критому, проводили термометрію, не пропускали в торгові ряди людей без щільно надітої маски, рукавичок. Продавці без захисних щитків не ставали торгувати.

То що ж відбулося, може, ми вже подолали пандемію? Але ж цифри про ситуацію із захворюваністю в країні, зокрема і в Запоріжжі, свідчать протилежне. Кожний новий день минулого тижня був позначений високим рівнем захворюваності — 156, 117, 106 випадків за добу. Левова частка уражених припадає на обласний центр, проте не відстають і райони: з 5 жовтня у містах Мелітополь і Токмак, Пологівському та Оріхівському районах подовжено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки. В містах Запоріжжя, Бердянськ, а також у Веселівському, Вільнянському, Гуляйпільському, Запорізькому, Мелітопольському, Приазовському, Новомиколаївському, Токмацькому та Якимівському районах встановлений «жовтий» рівень. На початку жовтня в області вже зафіксовано 4284 лабораторно підтверджені випадки COVID-19. Продовжують лікуватися 2788 хворих: більшість удома, в режимі самоізоляції під наглядом лікарів, 483 — у стаціонарах.

За словами заступниці голови ЗОДА Олени Теряєвої, в області визначено 19 закладів охорони здоров’я, які першими надають лікарняну медичну допомогу пацієнтам з COVID. Станом на 2 жовтня задіяно 36 відсотків стаціонарних ліжок. Чиновниця у зверненні до населення підкреслює про необхідність повної соціальної мобілізації у боротьбі з вірусом, бо власним здоров’ям передусім має опікуватися кожен персонально.

Якби ж хто це вважав вартим уваги! Тоді, скажімо, коли йшли на велелюдний фестиваль «Хортиця-Freedom», на якому побувало щонайменше 100 тисяч чоловік... Відтак показники інфікування різко стрибнули вгору.

— Застосовуючи засоби математичного моделювання, можна стверджувати, що близько 260 захворілих прямо пов’язані із відвідуванням цього фестивалю, — сказав головний санітарний лікар Запорізької області, в.о. директора ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр» МОЗ України Роман Терехов.

І на Покровський ярмарок у День міста запоріжці активно зібралися б, якби його вчасно не скасували. «Пустилися берега» й енергодарці: під час пандемії у місті атомників зафіксували майже півтори сотні випадків, 87 людей одужали, двоє померли. Переповнена лікарня у Дніпрорудному, опорна для таких пацієнтів, куди їх доправляють і з інших територій. Через різкий спалах захворюваності з 4 жовтня на території Енергодара заборонили проведення всіх масових заходів, обмежено час роботи розважальних закладів; керівники ринку, торговельного центру мають забезпечити дотримання карантинних норм. Чому так суворо зараз? Все як завжди: поки півень не клюне…

У ЗМІ з’являються нечисленні повідомлення про покарання порушників протиепідемічних норм. Наприклад, на 17 тисяч гривень оштрафували власницю магазину в Бердянську, яка у серпні торгувала без маски, бо «було жарко». Апеляційний суд залишив без змін апеляційну скаргу запорізького водія марш­рутки, якого райсуд оштрафував на 17 тисяч гривень: поліцейські у червні о шостій ранку в салоні марш­рутки виявили 25 пасажирів, при тому, що можна було перевозити лише 18. Звісно, на тлі загального порушення карантинних норм ці випадки поодинокі. А де повсюдний неухильний контроль, який має, зрештою, дисциплінувати населення, а не так, як зараз, — періодично вибірково лякають штрафами? Схоже, звикли до «корони»? А вона не милує.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вогонь майже приборкано
Читати
Скаржитися по-сучасному
Читати
Хвороба невпинна
Читати
Обрано нового очільника
Читати
Причин трагедії багато
Читати
Ще й підторгуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове