Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Хліб України

Не катастрофа, а все ж...

Василь ПІДДУБНЯК.

Нинішній рік вважати хлібним можуть хіба що чиновники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

НА САЙТІ цього відомства, яке не сіє і не оре, розміщена чергова свіжа реляція. Із посиланням на дані Держмитслужби міністерство повідомляє про те, що за результатами 2019/2020 маркетингового року на зовнішні ринки здійснено поставки рекордних(!) 57,2 млн тонн зернових, зернобобових та борошна. Це на 6,8 млн тонн більше, ніж минулого маркетингового року, коли експорт становив 50,4 млн тонн.

Відрадно, певна річ, що житниця Європи не тільки себе годує, а й постачає свою продукцію загалом у 190 країн світу!

Понад третина цих поставок — хліб наш насущний. Морські та сухопутні зерновози у рік недороду вже вивезли 20,5 млн тонн пшениці й суміші пшениці та жита. А ще ж, як той казав, не вечір…

Завважте, за кордон продають в основному не борошно, не продукцію із борошна, а сировину — збіжжя. Невже так і продовжуємо бути сировинним придатком світу?

Недорід, рекорди, контракти…

Що ж нам очікувати від сьогорічного недороду й експортного ударництва? Думки різні і з різним настроєм висловлені.

«Менший збір зерна цього року на 7-10 млн тонн не є катастрофою для України. Звичайно, голоду в країні не буде. Проте той потенціал, який може забезпечувати сільське господарство, на жаль, не змогли реалізувати повністю».

Так зазначив у Києві на пресконференції «Тотальне подорожчання: як зміниться вартість товарів і продуктового кошика до зими?» заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов. Цю думку відомого вченого цитує Укрінформ.

Катастрофи, погодимося, може, й не станеться. Особливо для тих, у кого в одній кишені депутатський мандат, а в другій — американські долари чи ближчі до нас євро. А для решти народу, в якого ні того, ні іншого?

Зростання вартості пшениці, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба, а також девальвація гривні (на 20%) можуть призвести до подорожчання хліба. Таку думку висловив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко.

За словами речника вітчизняних пекарів, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них тільки за вересень — на 25%. І, як не крути, а це доконче заподіює ріст ціни на борошно, яка становить близько 50% від собівартості хліба.

«При цьому ми бачимо, що експорт зерна збільшується. Найімовірніше, ми змушені будемо констатувати дефіцит борошна в країні і закуповувати його за кордоном — вироблене з української пшениці, але при цьому втридорога», — зазначив віцепрезидент ВАП Юрій Дученко.

Крім того, тільки за останній тиждень на 30% збільшилась вартість цукру, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія, а також упаковка, енергоносії, логістичні послуги, імпортні комплектуючі для хлібопекарського обладнання.

Так що доведеться, як бачимо, нашому найбільш свідомому електорату знову пробивати на пасках нові дірки і затягуватися ще тісніше.

Тісніше, ніж у будь-якій іншій країні Європи чи й світу.

Де ж справедливість?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вогонь майже приборкано
Читати
Скаржитися по-сучасному
Читати
Хвороба невпинна
Читати
Обрано нового очільника
Читати
Причин трагедії багато
Читати
Ще й підторгуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове