Архів
П’ятниця,
9 жовтня 2020 року

№ 77 (19825)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Де з’явилися перші окуляри з дужками?

Як відомо, окуляри не звалюються з перенісся, тому що їх утримують завушні дужки. Втім, аж ніяк не відразу вони стали такі, як сьогодні.

Спочатку майстри навчились виточувати зі скла лінзи, крізь які можна було дивитись, просто тримаючи їх у руці. Але скло — крихкий матеріал. Для запобігання сколам по краях згодом лінзи стали вставляти в оправу-рамочку з дерева або рога. Потім вигадливі люди додумалися з’єднати два обідки з лінзами ручкою зі штифтом, подібно до ножиць. Що хоч і не дуже зручно, а все ж давало змогу якось примощувати під час роботи важкі і громіздкі лінзи на носі.

Згодом стали прив’язувати мотузочку за обідки оправи і так чіпляти її за вухами. Зрештою, у XIV столітті з’явилися завушні дужки. Кому і де першому спала на думку щаслива ідея зробити саме такі окуляри? За право називатися їх батьківщиною досі вперто сперечаються два італійські міста — Піза та Флоренція.

Ще на початку XIV століття у монастирі міста Піза жив монах Алессандро дела Спіна. У хроніці монастиря про нього зберігся короткий запис: «Помер Алессандро в 1312 році, всі його дуже жаліли, оскільки він був людиною скромною, незлобивою, а на додачу ще й міг виготовляти окуляри, які самі тримаються на голові». Певно ж, ідеться саме про вушні дужки, переконані пізанці.

Проте флорентійці твердо вірять, що окуляри із завушними дужками все ж винайшов їхній земляк — теж монах Сальвіно Армато. Їхні історики перекопали всі архіви. І ось нарешті 1738 року вийшла праця флорентійського професора Д. Мані під назвою «Історичний трактат про окуляри на носі». У ньому стверджується, що винахідник таких окулярів — флорентійський монах Сальвіно Армато. Професор посилався на те, що знайшов в архівах опис пам’ятника поблизу каплиці, на якому був такий напис: «Тут спочиває Сальвіно Армато — винахідник окулярів, що тримаються на вухах. Господи, відпусти йому гріхи! 1317 рік».

Суперечка флорентійців і пізанців не закінчена й до сьогодні.

Зрештою, поява завушників (дужок) змусила винахідливих майстрів замислитись про жорстке з’єднання обідків двох лінз по центру. Так в окулярах з’явилося перенісся. І на цьому закінчився процес формування основних елементів окулярної оправи.

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

Що воно на городі вродило: сімсот чорних смачних соколят на одній подушці вмостились?

 

Ребус

 

Перевір свою увагу

Знайди між малюнками 10 розбіжностей.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове