Що вродило, збережемо ДАВНО не є секретом, що умови вирощування овочевої продукції позначаються на її стані під час зимового зберігання. Так, вирощені на заболочених, глинистих, а також сирих, заплавних ґрунтах овочі менш лежкі, ніж із піщаних і суглинистих. Несприятливо впливає на збереження овочів і насичення ґрунту свіжим гноєм і мінеральними добривами, що містять багато азоту. На таких грядках виростає продукція, яка через хвороби, що розвиваються у сховищі, просто згниє. Лежкість овочів значною мірою визначається і режимом зрошування, особливо напередодні збирання. Надмірний полив зазвичай призводить до розтріскування коренеплодів моркви та качанів капусти, що спричиняє ураження продукції хворобами. Важливе значення має і спосіб збирання. Так, коренеплоди слід викопувати із землі вилами, притримуючи за бадилля, і його ліпше не обламувати, не скручувати, а обрізати гострим ножем, залишаючи пеньки завдовжки 1-1,5 см. Такі зрізи швидко зарубцьовуються, отже, шляхи для проникнення інфекції перекриваються. Качани капусти краще зрізати з двома-трьома покривними листками, а у цибулі та часнику ножем або секатором обрізати підсохлу шийку на відстані від цибулини 2-4 см. Останнім часом увійшло в моду зберігання овочевої продукції в поліетиленових мішках або пакетах. Спосіб сам по собі непоганий, але потрібно завжди мати на увазі, що поліетиленову тару не можна щільно закупорювати, адже свіжі овочі в процесі «дихання» виділяють вуглекислоту, і за її надлишку вони просто «задихаються» і псуються. |