Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що вродило, збережемо

ДАВНО не є секретом, що умови вирощування овочевої продукції позначаються на її стані під час зимового зберігання. Так, вирощені на заболочених, глинистих, а також сирих, заплавних ґрунтах овочі менш лежкі, ніж із піщаних і суглинистих. Несприятливо впливає на збереження овочів і насичення ґрунту свіжим гноєм і мінеральними добривами, що містять багато азоту. На таких грядках виростає продукція, яка через хвороби, що розвиваються у сховищі, просто згниє.

Лежкість овочів значною мірою визначається і режимом зрошування, особливо напередодні збирання. Надмірний полив зазвичай призводить до розтріскування коренеплодів моркви та качанів капусти, що спричиняє ураження продукції хворобами.

Важливе значення має і спосіб збирання. Так, коренеплоди слід викопувати із землі вилами, притримуючи за бадилля, і його ліпше не обламувати, не скручувати, а обрізати гострим ножем, залишаючи пеньки завдовжки 1-1,5 см. Такі зрізи швидко зарубцьовуються, отже, шляхи для проникнення інфекції перекриваються.

Качани капусти краще зрізати з двома-трьома покривними листками, а у цибулі та часнику ножем або секатором обрізати підсохлу шийку на відстані від цибулини 2-4 см.

Останнім часом увійшло в моду зберігання овочевої продукції в поліетиленових мішках або пакетах. Спосіб сам по собі непоганий, але потрібно завжди мати на увазі, що поліетиленову тару не можна щільно закупорювати, адже свіжі овочі в процесі «дихання» виділяють вугле­кислоту, і за її надлишку вони просто «задихаються» і псуються.

Версія для друку          До списку статтей

ОДИН із матеріалів наступного куточка буде дещо специфічним, бо призначений насамперед для тих, хто має намір розводити рибу у власній водоймі. Мова не про великий ставок, а, скажімо, чотири на шість метрів, у якому буде затишно кільком десяткам карасиків. Утім, дехто «замахується» на коропів та форель, розведення яких є складнішою справою, особливо останньої. Поговоримо трохи про умови, за яких буде добре цим видам водних мешканців.

А ще поміркуємо про переваги утримання птиці, що схожа на індичку і курку одночасно. Правильно, це цесарка. Поки що не дуже поширена в селах, а дарма. Бо головна особливість цієї птиці полягає у вибірковому скльовуванні. Уявляєте, вона практично не шкодить зерновим і городнім культурам — вибирає лише комах.

Однак, як то кажуть, не хлібом єдиним. Завітає в гості Ольга Дудар із Кухарів Іванківського району Київщини, та не сама, а зі своїми кактусами...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове