Архів
П’ятниця,
2 жовтня 2020 року

№ 75 (19823)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

«Маю право дихати!»

Ганна КЛІКОВКА.

ПІД ТАКИМ промовистим гаслом намагалися звернути увагу місцевої влади екоактивісти, представники громадських організацій та жителі міста на проблему погіршення екологічної ситуації у обласному центрі. Вони прийшли до будівлі обласної державної адміністрації на масовий мітинг з гаслами, вимагаючи, щоб влада вплинула на керівників промислових підприємств обласного центру, які немилосердно отруюють довкілля. На численних світлинах, відео зафіксовані дими, що «лисячими» хвостами зависають над заводськими трубами, темними хмарами опускаються на місто. Така екологія нищить здоров’я запоріжців, про що свідчить статистика захворюваності й смертності населення регіону, відтак терплячість містян, особливо на тлі пандемії коронавірусу, добігла краю. Екоактивісти висловлювали свої думки та пропозиції стосовно зниження рівня забруднення атмосферного повітря та покращення довкілля, збирали підписи під офіційними зверненнями до влади. Очільник області Віталій Боговін пообіцяв мітингувальникам співпрацю, створення робочої групи тощо. Якими будуть наступні кроки, і чи дихне Запоріжжя чистим повітрям, передбачити важко. Але в ЗОДА вже створюють департамент захисту довкілля, де над цією проблемою ламатимуть голови аж понад три десятки чиновників.

Поповнили місцеві бюджети

З ПОЧАТКУ поточного року до місцевих бюджетів області надійшло 83 мільйони 893 тисячі гривень податку на прибуток. Начальник обласного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов зазначив, що, з огляду на карантинну кризову ситуацію, в якій перебувають платники податків, це гарний показник, лише протягом серпня підприємства й установи сплатили 15 мільйонів.

На території регіону зареєстровано 955 платників податку на прибуток. За вісім місяців компанії обласного центру спрямували до міського бюджету 58,2 мільйони. Мелітопольські та веселівські суб’єкти господарювання поповнили скарбниці на 8,4 мільйони, бердянські та приморські — на шість, внесок інших територій складає від трьох до півтора мільйона гривень.

Дочекалися медицини

У СЕЛІ Високогірне Запорізького району почав працювати новий фельдшерський пункт — структурний підрозділ КНП «Долинський ЦПМСД ЗР ЗО». У медичному закладі облаштовано санітарну й кімнату очікування, кабінет прийому лікаря та маніпуляційну. Під час реконструкції проведено якісне освітлення, каналізацію, відремонтовано стіни, стелю, підлогу, придбано нові медичні меблі та обладнання. Поки що раз на тиждень у фельдшерському пункті веде прийом сімейний лікар з медсестрою. Відкрита вакансія фельдшера, який буде постійно обслуговувати тут жителів Високогірного, Канцерівки та навколишніх сіл. Маломобільні категорії населення — пенсіонери, ветерани війни, особи з інвалідністю у разі гострого порушення здоров’я можуть викликати медиків додому для обстеження, виконання призначення лікаря, забору крові та здачі мазку на ПЦР. Незабаром завершує навчання лікар-інтерн, який опікуватиметься жителями цієї території, надаючи повний спектр медичних послуг.

Робота — примхлива пані

КАРАНТИН істотно вплинув на ринок праці: з березня по вересень статус безробітного в області отримали 23,2 тисяч осіб, що в півтора раза більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли ця цифра складала 15,5 тисячі людей. Серед осіб, які отримали цей невтішний статус в цей період, 56 відсотків втратили роботу саме під час карантину. Такі дані оприлюднив обласний центр зайнятості.

Проте, за сприяння служби зайнятості протягом січня-серпня поточного року 23,9 тисяч людей знайшли роботу, зокрема, 14,7 тисяч безробітних. З початку року 401 особа працевлаштована на нові робочі місця, за які здійснюється компенсація єдиного внеску роботодавцям, 89 осіб започаткували власну справу за рахунок отримання допомоги з безробіття одноразово, 1,5 тисячі безробітних проходили професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації. З початку року 4,7 тисячі осіб взяли участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Соняшник на піску

ВЕЛЕТЕНСЬКИЙ соняшник «розквіт» на бердянському піску. Таке незвичайне зображення створили тут місцеві художники Микита й Ілля Самойленки. Брати фантазували вісім годин, зображення вийшло розміром 200 на 60 метрів. Художники недарма обрали для свого піщаного шедевра унікальної краси місцину посеред лиманів, адже коли оглядати витвір з висоти, він чимсь нагадує загадкові «кола на полях», які приписують інопланетним цивілізаціям.

Для любителів «полунички»

ЗАПОРІЗЬКІ правоохоронці викрили цілу мережу порно-студій, облаштованих в орендованих квартирах обласного центру. За повідомленням прес-служби ГУНП у Запорізькій області, було проведено 18 обшуків, під час яких знаходили та вилучали комп’ютерну техніку та спецобладнання для зйомок, банківські картки, чернетки з записами та гроші.

Група «підприємців» виготовляла продукцію порнографічного характеру, поширюючи її через мережу. Наразі встановлено чотирьох осіб, причетних до організації бізнесу, їм оголосили про підозру.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову палає Луганщина
Читати
Перехворіють усі
Читати
Доєднується до Дня учителя
Читати
Рад багато, а діла не дуже
Читати
Куди пішли гроші
Читати
Нова українська школа — і для старшокласників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове