Архів
П’ятниця,
2 жовтня 2020 року

№ 75 (19823)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

«Швидка» приїде не до всіх

Олена БЕГМА.

Останнім часом багато нарікань чути на службу «103». Мовляв, нерідко приїзду «швидкої» і не допросишся. Справді, у зв’язку з медреформою у країні значно скоротили перелік випадків нездужань, коли має прибути карета екстреної допомоги. Зокрема, високий тиск у людини уже не є поважною причиною для виклику, як і температура, нижча за 39,2, та коли «розколюється від болю голова»…

ЗАГАЛОМ виклики «швидкої» розділили на чотири категорії. До першої віднесли такі, коли людина перебуває в критичному стані та потребує негайного втручання. Наприклад, якщо матиме ознаки клінічної смерті. При викликах у цій категорії «швидка» повинна приїхати менш ніж за 10 хвилин. Друга категорія — екстрені виклики. До них відносяться потенційно серйозні стани, які потребують негайної оцінки або транспортування. «Швидка» має прибути як максимум за 20 хвилин. Третя категорія — не екстрені виклики. Коли стан людини не становить загрози для її життя та здоров’я. Ці виклики передаватимуть сімейним лікарям. Бригада швидкої допомоги приїжджатиме, якщо не задіяна у викликах перших двох категорій. Що стосується четвертої, то «швидкої» взагалі не слід очікувати. Пацієнта консультуватимуть телефоном або скеровуватимуть сімейному лікарю.

А як ведеться у світі? Таку інформативно-порівняльну презентацію влаштувало Міністерство охорони здоров’я. На ній міністр Максим Степанов особливо наголосив, що мешканці країн Євросоюзу у цьому плані могли б навіть позаздрити українцям. Бо там бригада екстреної меддопомоги (якщо, ясна річ, не йдеться про аварії та техногенні катастрофи) найчастіше прибуває додому до людини лише у випадку, «коли є пряма критична загроза її життю». А не «просто здоров’ю», як у нас. У тих же Італії, Німеччині чи Великій Британії навіть із температурою 39 людині доводиться самотужки добиратися до медзакладу.

За минулий рік в Україні диспетчерська служба екстреної медичної допомоги прийняла сім мільйонів викликів (пересічно доводиться по одному зверненню на сім осіб). При цьому лише 31% «швидких» вчасно приїжджає до пацієнта, тобто укладається у норматив. Зрозуміло, що є чинники, які на це впливають: це і якість доріг, і решта інфраструктури. Втім, тим, чиє життя під загрозою, від цього не легше.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову палає Луганщина
Читати
Перехворіють усі
Читати
Доєднується до Дня учителя
Читати
Рад багато, а діла не дуже
Читати
Куди пішли гроші
Читати
Нова українська школа — і для старшокласників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове