Архів
П’ятниця,
2 жовтня 2020 року

№ 75 (19823)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень Наша пошта
  Версія для друку          На головну

Новини АПК

Ринок землі — через референдум

Устина ГРЕЧАНЮК.

ДНЯМИ Велика палата Конституційного суду мала почати розгляд об’єднаного подання 48 і 53 народних депутатів щодо конституційності закону, який відкриває ринок землі в Україні. Однак судді ухвалили рішення відкласти засідання, оскільки не з’явився один з учасників провадження — представник Президента у КС Федір Веніславський. Суд задовольнив письмове клопотання останнього з проханням перенести початок розгляду.

Нагадаємо, що автори конституційного подання стверджують, що земля як об’єкт права власності українського народу є основним національним багатством, перебуває під особливою охороною держави, що насамперед стосується саме земель сільськогосподарського призначення. На їхнє переконання, ухвалення парламентом закону відбулося з порушенням конституційної процедури, а його положення суперечать приписам Конституції. Рішення про розпорядження таким об’єктом права власності, як земля, має ухвалюватися через всеукраїнський референдум.

Самі зібрали, самі з’їли

ЗАКАРПАТСЬКИЙ садівник Степан Паладі четвертий рік поспіль пропонує краянам самозбір яблук. Ціни на плоди нижчі, ніж на базарах та в супермаркетах. «Я за те, щоб люди могли приїхати, провести гарно час, порухатися, — каже пан Степан. — Вони збирають ті сорти яблук, які їм до вподоби. На жаль, цього року через карантин гостей менше. А торік приїздили родинами, класами. Вчителі влаштовували у саду уроки природознавства».

Садівник вирощує близько 20 сортів яблук: літні, осінні, осінньо-зимові. Збір останніх саме розпочався. До речі, така форма збуту продукції набуває дедалі більшої популярності як у фермерів, так і у споживачів.

Дав слово — виконуй

УКРАЇНСЬКА зернова асоціація починає працювати над створенням публічного реєстру фізичних та юридичних осіб, які відмовляються виконувати укладені раніше контракти на продаж зерна за обумовленою у них ціною. Проблема існувала давно, але цього маркетингового року через значне зростання цін на зерно вона загострилась. «Аграрний сектор України значною мірою фінансується через систему контрактів, коли покупці зерна, постачальники насіння чи засобів захисту рослин фінансують проведення посівних компаній в обмін на постачання майбутнього врожаю. Невиконання раніше укладених контрактів недобросовісними учасниками ринку може мати негативні наслідки для всієї зернової галузі. А зрив міжнародних контрактів стане ударом по іміджу країни як надійного торгового партнера», — наголосив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов. На його думку, такий реєстр допоможе зерновому ринку позбутись недобросовісних учасників та оздоровить його.

Ще одне професійне свято

ВОЛОДИМИР Зеленський підписав указ про запровадження Дня виноградаря і винороба. Як ідеться у пояснювальній записці до нього, це має посилити повагу до цієї професії. Нове свято відзначатиметься другої неділі листопада. Цього року ця дата припадає на 8 листопада. Водночас Глава держави дав завдання уряду представити комплекс заходів для розвитку українського виноградарства і виноробства.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову палає Луганщина
Читати
Перехворіють усі
Читати
Доєднується до Дня учителя
Читати
Рад багато, а діла не дуже
Читати
Куди пішли гроші
Читати
Нова українська школа — і для старшокласників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове