Архів
П’ятниця,
2 жовтня 2020 року

№ 75 (19823)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Не до розслідувань

Марина ТІШКОВА.

Лише два дні парламент працював у пленарному режимі. Надалі матиме майже місяць «вихідних». Загалом розглянуто 13 проєктів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

«ПАКУНОК малюка» для сімей, у яких народилась дитинка, запровадила ще «злочинна влада» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Він був великою підтримкою родин до весни цього року. Завадили продовженню проєкту проблеми з проведенням тендера, отож як тимчасове (чи й постійне — як карта ляже…) рішення уряд Д. Шмигаля увів грошову компенсацію: батьки новонародженого повинні отримати 5 тис. грн на спецкартку і використати ці кошти виключно на товари для дитини в певних магазинах. І дістав чимало критики, зокрема й від ЮНІСЕФ, та заклики повернути допомогу від держави саме в натуральному вигляді.

Відтак за справу взявся парламент, і колектив депутатів видав на-гора законопроєкт щодо, даруйте за тавтологію, узаконення «бебі-боксу» (адже досі такий вид підтримки не був закріплений законодавчо). Отже, перелік державних допомог сім’ям із дітьми доповнено «пакунком малюка», вартість якого не зараховуватиметься до розміру суми, що видається після народження малюка. Дарувати «бебі-бокс» мають у пологовому будинку, а якщо там його нема, то в місцевому соцзабезі за письмовою заявою отримувача. Оскільки тендер цього року, який влаштовували власними силами, було провалено, то вирішили вдатися до методу, який гарантовано спрацює: до 31 грудня закупівля товарів для комплектування пакунків здійснюватиметься через Управління ООН з обслуговування проєктів.

Цей закон здобув підтримку всіх фракцій та груп. Рішення позитивне, хоча й запізніле: ще влітку чимало експертів та активістів говорили, що геть не потрібно вигадувати «велосипед на трикутних колесах» зі спецкартками. Уже б на цей час було налагоджено виробництво, і породіллі справно одержували б пакунки. А тепер доведеться ще чекати, поки ухвалений закон завізує Президент, і маємо в підсумку кілька згаяних місяців.

Точково оновлено законодавство у медичній галузі. На заміну попередньому ухвалено новий Закон «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Систему крові в Україні приводять у відповідність до директив Євросоюзу. Утворюється окремий орган, який ліцензуватиме та контролюватиме суб’єктів системи крові, встановлюються нові вимоги та стандарти, оновлюється система пільг для донорів тощо.

Чималий резонанс у нашому інформпросторі нещодавно спричинив скандал із «вагнерівцями». Нагадаємо, в Білорусі була затримана (й видана РФ попри обіцянку цього не робити, дану О. Лукашенком В. Зеленському) група найманців російської приватної військової компанії «Вагнер», причетних до збиття українських військових літаків на Донбасі. Згодом з’ясувалося, що СБУ проводила спецоперацію, аби їх затримати, котра, як свідчить інформація, що опинилась у розпорядженні кількох журналістів та опозиційних депутатів, провалилася, бо була «злита» Офісом президента. Суспільство вимагає правди, зареєстрована електронна петиція до ВР щодо необхідності створення Тимчасової слідчої комісії для розслідування імовірної держзради набрала необхідну кількість підписів, її розгляд — уперше в історії парламенту — відбувсь у вівторок. Підсумок можна охарактеризувати такими словами: говорили-балакали… Комісія навряд чи буде створена: «монобільшість», виявляється, проти цього. Та й, за регламентом, після обговорення петиції ніякого голосування не передбачено.

У парламенті спалах коронавірусу. Отже, депутати у зв'язку з цим ідуть на карантин. Зберуться у сесійній залі тільки один раз — 20 жовтня. Решту часу ті, хто здоровий, працюватимуть у комітетах та з виборцями.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову палає Луганщина
Читати
Перехворіють усі
Читати
Доєднується до Дня учителя
Читати
Рад багато, а діла не дуже
Читати
Куди пішли гроші
Читати
Нова українська школа — і для старшокласників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове