Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чому тим пенсіонерам, які мають 40 років трудового стажу й одержують пенсію 2100 гривень, не було здійснено індексації з 1 травня, а тим, у кого 3000 гривень, було? І чому рік тому в одного пенсіонера була пенсія 1600 грн, а стала 1800, а в інших — 3000 грн?

Микола СУСЛИК.

с. Дибинці

Богуславського району

Київської області.

 

ПРОТЯГОМ останніх двох років індексація пенсій здійснюється шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з урахуванням якого обчислювалася пенсія, за правилами, визначеними постановою уряду. В результаті перерахунку, зокрема трудових пенсій, збільшується основний розмір пенсії або доплата за понаднормовий стаж. Це залежить у кожному випадку від того, скільки стажу має пенсіонер і якою була його заробітна плата в період роботи.

Тим пенсіонерам, що мають повний стаж (30 років жінки, 35 — чоловіки), застосовується додаткова гарантія: розмір їхньої пенсійної виплати не може бути нижчий за 2100 грн.

Таким чином встановлюється вищий розмір пенсійної виплати, який змінюється, якщо перерахована пенсія перевищить цей розмір або коли уряд визначить новий вищий розмір пенсійної виплати для такої категорії пенсіонерів.

Якщо ж під індексацією ви розумієте зміну прожиткового мінімуму, що є підставою для перерахунку складників пенсійної виплати, то непрацюючим пенсіонерам обов’язково здійснюють перерахунок пенсій, якщо є складники, які базуються на такій величині.

Справді, бувають випадки, коли внаслідок перерахунку розмір виплати не зростає, а залишається, наприклад, на рівні 2100 грн — додаткової гарантії.

А щоб за наявності 40 років стажу розмір пенсії становив 3000 грн, треба було в період роботи одержувати заробіток, який щонайменше в 1,5 разу вищий за середню заробітну плату по Україні у відповідні періоди роботи.

 

«Скільки календарних днів відпустки без збереження заробітної плати може взяти працюючий пенсіонер на рік?»

Віталій МАРИСИК.

с. Козарівка

Барського району

Вінницької області.

 

ВІДПУСТКУ без збереження зарплати за бажанням працівника надають в обов’язковому порядку пенсіонерам за віком і особам з інвалідністю III групи тривалістю до 30 календарних днів щороку відповідно до пункту 6-го статті 25-ї Закону України «Про відпустки».

Пенсіонер — ветеран праці може отримати таку відпустку за згодою з роботодавцем, однак її тривалість становить не більш як 15 календарних днів на рік.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове