Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

«Тихе полювання» скасовується

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

ДЕПАРТАМЕНТ охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА настійно закликав земляків не відкривати цього року традиційного осіннього грибного сезону. І не лише відмовитися від «тихого полювання», а й не купувати на ринках та базарах дикорослі гриби. Оскільки сьогодні «це реально може принести не тільки повні кошики маслюків, сироїжок, опеньків та інших лісних делікатесів, а й небезпечні отруєння, які часто-густо мають фатальні наслідки».

І не тільки тому, що не всі їх можна їсти, а чимало отруйних видів дуже легко сплутати з їстівними. Справа в тому, що екологічна ситуація на Дніпропетровщині нині така, що, як ідеться у зверненні, «практично кожна грибна прогулянка до лісу може призвести до тяжкого фіналу». Обласний департамент охорони здоров’я категорично забороняє збирати гриби поблизу промислових міст краю, а також уздовж автомагістралей і залізничних колій. Це з одного боку. А з іншого радить «у лісі до кошиків класти тільки ті види, які добре знаєте і в яких на усі 100 відсотків упевнені. Вдома, одначе, необхідно ретельно перебирати «трофеї», відкидати як дуже молоді, так і старі, тим паче пошкоджені чи явно чимось уражені». На жаль, в повітрі та землі на Придніпров’ї зараз вистачає шкідливих речовин і важких металів, котрі, мов губка, вбирають у себе гриби. Тож остаточна порада: «Краще купувати у магазинах штучно вирощені печериці чи гливи».

Принагідно згадали, що рівно 10 років тому нинішній головлікар обласної клінічної лікарні Сергій Риженко, коли ще очолював тут тодішню Державну санітарно-епідеміологічну службу області, попереджав земляків: якщо і далі діло так піде, то «не мине й десяток літ, як на Придніпров’ї усі їстівні гриби доведеться оголошувати умовно їстівними». Вживати їх не можна буде. А вже торік головний токсиколог області Микола Шинкаренко порадив любителям «тихого полювання» наступне: «Збирати у лісі гриби у кошики, а потім висипати їх на першій же поляні і додому не нести». І це не був жарт. Адже існують у рибалок-природолюбів нетрадиційні звички: ловити на гачки тих же коропів чи карасів, линів або й щук, а потім відразу відпускати їх у воду. Стосовно грибів причина такої «грибної розваги», звісно, інша, але погодьтеся, що набагато серйозніша та загрозливіша, ніж у випадку з рибою.

Також Микола Шинкаренко настійно радить готувати лісові гостинці після їх збирання як максимум через вісім годин «і ні на годину пізніше». Інакше вони «зцементуються і вберуть у себе до небезпечних меж отруйні ефірні олії». Це по-перше. А по-друге, варити гриби «дикорослого дніпропетровського походження» варто тричі, щоразу не менш як 30 хвилин. Тільки після цього смажити чи тушкувати. Приготовлені споживати краще відразу, оскільки зберігати у холодильнику їх можна не більш як шість годин. «Учорашні» вже не гарантуватимуть безпеки — ось так і не інакше. І скажете, що лікар-епідеміолог Сергій Риженко ще 10 років тому не мав рації, коли прогнозував, що дикорослі гриби в регіоні доведеться вважати виключно умовно їстівними? Та він як у воду дивився. Цей час уже настав.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове