Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

На дистанційному навчанні

Галина ВЕРНИГОРА.

НЕСПРИЯТЛИВА ситуація з розповсюдженням COVID-19 внесла корективи і в навчальний процес. Цього місяця в краю на самоізоляцію відправлено майже дві тисячі учнів і педагогів. Зокрема, як повідомила директорка департаменту освіти і науки ОДА Вікторія Гробова, у 41 шкільному класі призупинено очне навчання й для учнів організовано дистанційні заняття. Тим часом повністю спорожніли всі класи у Кролевецькій школі №2. Також через коронавірус на дистанційну форму навчання перейшов Білопільський НВК: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів і дитсадок при ній.

Продається будинок культури

ФОНД державного майна вніс до переліку об’єктів малої приватизації ще 58 різних будівель у регіоні. Серед запропонованого недобудовані житлові будинки у районах, магазини, склади, котельні, будинки культури. Зокрема, є й шестиповерхова адміністративна недобудова площею понад 900 кв. м на вулиці Зелений Гай у Сумах. Як значиться, об’єкт готовий на 70%, консервації не проводили. Виставляють його на аукціон утретє поспіль. Балансоутримувачем є Східне управління Держприкордонслужби України. Стартова ціна — майже 800 тис. грн.

Під дію програми потрапили споруди, вартість яких не перевищує 250 млн грн. Придбати щось на онлайн-аукціоні фактично може кожен.

Пестицидне генеральне прибирання

У ЛИПОВОДОЛИНСЬКОМУ районі через сайт публічних закупівель Prozorro оголосили перший тендер на вивезення з території краю та утилізацію 12 тонн не придатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Звільнити від заборонених пестицидів хочуть територію Синівської сільської ради. На цю «рятувальну операцію» з районного бюджету готові спрямувати майже 900 тисяч гривень.

Загалом із району необхідно вивезти понад 40 тонн небезпечних хімічних сполук. Зокрема, крім уже названої Синівської сільради, в Саївській сільській раді зберігається 10 тонн ЗЗС, іще понад 16,5 тонн — у Московському старостинському окрузі. На повне очищення району від накопичених пестицидів потрібно 3 млн 30 тис. грн.

Ремонтують об’їзну дорогу: є нюанси

ВЖЕ до початку листопада обіцяють завершити поточний ремонт 12-кілометрової ділянки об’їзного шляху траси державного значення, яка сполучає міста Суми і Полтава. За словами заступника начальника обласної Служби автодоріг Сергія Овчаренка, раніше тут вибірково латали тільки вибоїни. На роботи заплановано витратити 177 млн грн. Це кредитні гроші, які «Укравтодор» залучив під державні гарантії.

Втім, зазначають експерти, на об’їзній дорозі навколо Сум краще було б робити не поточний, а капітальний ремонт. Бо перший передбачає відновлення дороги до показників, коли вона може витримувати навантаження 7 т на вісь, тоді як другий, нехай і дорожчий, — уже 11,5 т. Об’їзний шлях передбачає саме важкий транспорт, тому зміг би прослужити довше без долатування. А так невдовзі знову вкриється вибоїнами.

Мільйонний штраф за нелегалів

БУДІВЕЛЬНОЮ компанією для виконання робіт зі спорудження сонячної електростанції поблизу села Куянівка Білопільського району було нелегально залучено 10 робітників. Ті працювали різноробочими без укладання трудового договору — зарплату отримували у конверті, що є грубим порушенням законодавства про працю. Інспектори обласного управління Держпраці, які навідалися з перевіркою на об’єкт, виявили це і впаяли роботодавцям штраф 1 251 900 гривень. Підприємство-порушник подало позов до суду про необґрунтованість штрафних санкцій, проте справу програло. Нині ним уже у повному обсязі сплачено до державного бюджету призначене стягнення.

Однією рукою — 71 кілограм!

СУМЧАНИН Денис Гончаров установив одразу три національні рекорди з гирьового спорту. Днями на святкуванні 360-ї річниці заснування міста Тростянець чоловік за власної ваги 67 кілограмів однією рукою підійняв гирі 68,6 і 71,8 кілограма, а двома — майже 106 кілограмів.

Вправи на витривалість та силу щодня, а спортзал тричі на тиждень. Такого режиму протягом останніх шести років дотримується цей спортсмен-гирьовик. У спорт, каже, прийшов випадково: «Мені в спадок дісталися три спортивні снаряди: три гирі вагою 16, 24 і 32 кілограми. З них усе й почалося».

За словами голови обласної асоціації гирьового спорту Віталія Хочина, в регіоні професійно гирьовим спортом займаються 10 спортсменів, серед яких і Денис. Чоловік планує встановлювати нові рекорди. Наступним має стати підйом гирі однією рукою вагою 75 кг.

Ще й кір наступає

НА ТЕРИТОРІЇ області продовжує зростати кількість хворих на кір. Про це під час апаратної наради повідомив начальник управління охорони здоров’я Сергій Бутенко. Водночас він закликав співвітчизників до вакцинації. Сумщина вакциною забезпечена до кінця року. Тож представники всіх груп ризику мають потурбуватися про збереження власного здоров’я та життя.

Керівник управління нагадав, що негативна динаміка захворюваності на кір у регіоні зберігається від початку року, захворіла вже 91 особа. Зокрема, минулого тижня було зафіксовано 12 хворих на кір. Загалом збільшення захворюваності спостерігається на всій території України.

«Кролевецькі рушники» онлайн

ТРАДИЦІЙНО восени на Кролевеччині відбувається міжнародний фестиваль «Кролевецькі рушники», який збирає до земляцького гурту тисячі шанувальників рукотворного дива з усіх куточків України та з-за кордону. На жаль, нинішнього року, коли минає чверть століття літературно-мистецького дійства, через карантинні обмеження організатори змушені змінити формат свята і провести його в режимі онлайн-марафону. В ході заходу всі охочі зможуть переглянути численні сторінки історії фестивалю, поринути в атмосферу рушникового розмаїття, побачити на екрані друзів, знайомих, тих, хто виступав на сцені.

Як зазначив директор районного Будинку культури Ігор Гуменюк, саме команда цього культурного закладу завжди була організаційним осердям фестивалю, брала на себе основну частину клопотів, тож і цьогорічного вересня взялася за організацію відповідних трансляцій на сторінці «Кролевеччина культурна». На переконання працівників культури рушникового краю, пандемія неодмінно відступить, і тоді вдасться розпочати нову сторінку «Кролевецьких рушників», які давно стали візитівкою краю.

Об’єднала спільна мета

ДО ВСЕСВІТНЬОЇ акції «Зробимо світ чистим разом», яка вже об’єднала 115 країн для того, щоб піклуватися про екологію нашої планети, долучився і Лебедин. Місцеві активісти, волонтери, небайдужі жителі міста зібралися разом, аби поприбирати від сміття зони лісу, а також зайнятись благоустроєм засмічених зелених зон і місць громадського відпочинку. Вони дуже плідно попрацювали, очистивши велику територію від стихійних сміттєзвалищ. До екологічної акції долучилися і представники міської ради.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове