Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Хранителі курганів

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

До кургану — через кукурудзу латифундистів, яка його оточує.

Фото автора.

Ентузіасти із Всеукраїнського руху «Хранителі курганів» зустріли осіннє рівнодення на кургані «Зелена Могила», що поблизу села Хороше Озеро у Борзнянському районі. Курган є ровесником єгипетських пірамід, його вік обліковується п’ятьма тисячами років.

ЯК СТВЕРДЖУЄ засновник руху «хранителів» Олександр Кликавка, цей курган не тільки виконував сакральну функцію, а й мав астрономічне значення. «Зелена Могила» — один із чотирьох курганів колишнього некрополя епохи бронзи, які були своєрідними обсерваторіями просто неба.

Назва руху — «Хранителі курганів» — цілком і повністю збігається з їхньою діяльністю — захист і збереження давніх поховань. Його учасники — це волонтери, які всупереч державній політиці, аграрному бізнесу, людській жадобі та марнославству оберігають та відновлюють кургани, котрі вони вважають одним зі складників української ідентичності.

Хранителі займаються й дослідницькою роботою. Так, Олександр Кликавка, обстеживши давні поховання поблизу Безводівки, що в Ічнянському районі, дійшов висновку, що вони виконували ще й астрономічні функції. І безводівські кургани не єдині у своєму роді. Подібна «обсерваторія», яка приблизно датується другим тисячоліттям до Різдва Христового, розташована між селами Прохори і Хороше Озеро. Цікаво, що на території Хорошого Озера, неподалік церкви, зберігся курган, в якому підхоронені бійці Червоної армії, що загинули на території села 1943-го року. Ця давня могила — одна із двох, що тут збереглися. На німецьких топонімічних картах довкола села було понад 50(!) курганів. Усі вони майже повністю знищені за радянських часів колгоспниками і донищуються нинішніми нуворишами-агрохолдингами.

На «Зеленій Могилі» «хранителі» встановили пам’ятко-охоронну таблицю з назвою кургану, його охоронним номером і тисячоліттям, в якому його, ймовірно, насипали. А 22-го вересня зустріли день осіннього рівнодення. Саме тоді тривалість дня дорівнює тривалості ночі. 22-го вересня починається астрономічна осінь і сонце сходить точно на сході, а заходить точно на заході.

«Якщо стати на «Зеленій Могилі» вранці о 6:40, сонце з’явиться на горизонті над курганом, що розміщений біля церкви в центрі села Хороше Озеро, — пояснює Олександр Кликавка. — Цього ж дня о 18:50, коли стояти на могилі біля церкви, можна спостерігати захід сонця за курганом «Зелена Могила». Прадавні могили розміщені по осі схід-захід, щоб визначати астрономічну подію — рівнодення».

До речі, церква також орієнтована по цій осі і обернена вівтарем на схід. Це яскравий приклад тисячолітньої традиції в культовій архітектурі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове