Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Самої гречки замало

Олена БЕГМА.

Уряд затвердив 1 березня 2021 року як дату проведення чергової загальнонаціональної індексації пенсій в Україні, що стосуватиметься восьми мільйонів українців.

ВОДНОЧАС буде підвищено виплати деяким категоріям пенсіонерів. Як повідомили в Міністерстві соціальної політики, громадяни старше 75 років, у кого розмір пенсії не перевищує середньої зарплати в Україні, одержуватимуть до 400 гривень щомісячної компенсаційної виплати (наразі компенсацію в сумі до 500 грн отримують лише 80-річні й старші). А пенсіонерам зі страховим стажем 20 років для жінок і 25 років — для чоловіків буде підвищено мінімальну пенсію з 1712 до 2500 грн. Крім того, 2021 року пенсіонерам старше 80 років продовжать виплачувати щомісячну компенсацію в розмірі до 500 грн.

За підрахунками Мінфіну, на доплати пенсіонерам у такому обсязі знадобиться 4,5 мільярда гривень, і поки що таких коштів у проєкті держбюджету-2021 нема. У ньому передбачені всього 2,4 млрд грн на доплати пенсіонерам старше 75 років. Попри це уряд ухвалив відповідну постанову 16 вересня, а Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що «Кабмін шукатиме кошти».

Все це дуже скидається на популістську обіцянку напередодні місцевих виборів у жовтні. Останнім часом щось дуже почастішало роздавання «слугами народу» такої політичної «передвиборної гречки». Тоді як Пенсійний фонд України давно хронічний банкрут. До відома: його бюджет на 2020 рік становить 448,61 мільярда гривень, з яких 147 мільярдів — дефіцит фонду, що покривається з коштів держбюджету, такого ж, між іншим, дефіцитного і фінансово знекровленого.

А це означає: якщо і ощасливить влада народ, то лише із запозичених десь по світах грошей, які все одно доведеться повертати, ще й із чималими відсотками. У підсумку за щедроти влади, щоправда, вже після виборів сам же народ і розплатиться: ціни на продукти й інші товари зростуть, як і комунальні тарифи та різні послуги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове