Архів
П’ятниця,
25 вересня 2020 року

№ 73 (19821)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

А ви там тримайтеся

Олексій ЯРОВИЙ.

Поки мер Харкова Геннадій Кернес лікує COVID-19 у Німеччині, область наприкінці минулого тижня вийшла на перше місце в Україні за кількістю заражених небезпечним вірусом і впритул наблизилася до межі «500 хворих за день». Більшість із них — жителі столиці Слобожанщини.

ПАМ’ЯТАЄТЕ стару пісеньку «Як добре бути генералом»? Так от, виявляється, добре бути й мером, якщо ти захворів, але в тебе чималенько грошей. Як тільки у харківського очільника було підтверджено COVID-19, у Харківському аеропорту приземлився літак, а за якийсь час у супроводі кортежу дорогих автомобілів дуже поважну персону привезли на летовище, поклали до спеціальної капсули, аби підтримувати життєдіяльність у нормі, й за годину з чимсь Кернес уже був у німецькій клініці. Все це обійшлося для кишені мера у близько 6 мільйонів гривень. Що ж, давно відомо, що наші можновладці лікуються за кордоном, а гроші заробляють на українцях.

А ось інша історія — моєї знайомої, викладачки харківського вишу, котра захворіла на коронавірус. Коли в неї несподівано стрибнула температура до 38 градусів, жінка зателефонувала сімейній лікарці. Та вислухала й порадила пити жарознижувальні ліки. Однак температура не спадала, і тоді медичка сказала, що треба зробити тест на вірус. Можна безкоштовно, але результату доведеться чекати днів 10, а за цей час і згоріти можна… Тест за 850 гривень буде готовий через чотири дні, а скоріше дізнатися результат коштуватиме вдвічі більше. Моя знайома обрала другий варіант.

До приватної лабораторії, надівши маску, викладачка їхала спершу в переповненому тролейбусі, потім у метро. Витратитись на таксі вона не могла собі дозволити. Ще раз перетинати увесь Харків довелося, аби зробити комп’ютерну томограму легень. На неї черга, у якій мусила б чекати днів шість. Але моїй знайомій пощастило: її приятель працює у клініці, що має томограф, отож «просвітили» через два дні. Апарат виявив запалення легенів. Сімейний лікар виписала направлення до Харківської обласної інфекційної лікарні, однак застерегла, що оскільки у жінки уражено «лише» 25% легенів, то її можуть і не госпіталізувати. Бо лікарні переповнені, лікарів не вистачає. Остання проблема виникла не зараз, вона дошкуляла й на початку епідемії — у квітні. До речі, моя знайома лікар Ірина каже, що медикам, які перехворіли на COVID, обіцяних компенсацій ніхто не платить. А, наприклад, у поліклініці, де я стою на обліку, цю недугу перенесли вже 11 терапевтів.

Коли мою знайому карета «Швидкої допомоги» привезла до лікарні, для неї, на щастя, знайшлося місце. Поклали її в палату, де була хвора, підключена до апарату штучної вентиляції легенів. Окрім того, що той апарат шумить, як трактор, морально дуже важко бути поруч людини, яка перебуває на межі життя і смерті. Згодом сусідку перевели до реанімації…

Викладачка вважає, що лікарям потрібно ставити пам’ятник, бо вони просто падають з ніг від утоми. А також каже, що все лікування, а це кілька тисяч гривень, — за рахунок пацієнта. То де ж подівся фонд боротьби з епідемією? Лікарі навіть не забезпечені захисними костюмами!

Про середній і молодший медперсонал. На 56 пацієнтів — лише п’ять медсестер, яким за день присісти і перепочити ніколи. Одна з них розповідає, що вона з тієї сотні випускників медичних коледжів області, яких направили протистояти епідемії. Більшість, не витримавши напруги, звільнилася, наразі залишилося лише 18, та й із них дехто хоче писати заяву.

Отож не дивно, чому мер Харкова Кернес не захотів лікуватися вдома. Щоправда, в мерії стверджують, що полетів він до Німеччини, тому що в нього загострилися хвороби, пов’язані з колишнім пораненням. Мовляв, рідні наполягли, хоча сам він хотів лікуватися в Україні. Але, на моє переконання, просто чиновник добре обізнаний зі станом медзакладів у місті. Бо якщо будувати фонтани, атракціони, реконструювати зоопарки, відкривати пам’ятники, вкладаючи у це мільйони гривень, то, певна річ, на медицину коштів залишається небагато.

Приїжджі часто кажуть про Харків як про чисте красиве місто. Так, центр справді європейський. Але туристи приїхали, порозважалися, пофотографувались і поїхали додому. А жити в Харкові щодня — це не туризм. Ось нещодавно в багатьох районах відключили гарячу воду. Під час епідемії, коли потрібно передусім дбати про гігієну, відсутність гарячої води — неабияка проблема. Так, у центрі гарні дороги, а від’їдь далі — то ні світла, ні доріг.

Але ж народу потрібна насамперед картинка. І нинішній мер, цього у нього не віднімеш, вміє її робити. Щоправда, після того як Кернес полетів до Німеччини, активізувався дехто зі спритників, хто накидає оком на його невеличку імперію і облизується посісти мерське хлібне місце. Тому з Німеччини полетіли звістки, що Кернес дуже скоро повернеться. Так це чи ні, важко сказати. Одне, на жаль, знаю напевне: не те що Кернеса, а навіть його мумію оберуть, якщо її зареєструвати на виборах. Такий у нас народ…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Жорстке» рейдерство до суду не доходить
Читати
Виборчі перегони... по граблях
Читати
Поверніть комплексне ЗНО!
Читати
Найкращі все ще в містах
Читати
З чистою совістю і премією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове